, 2022/7/2

Ez a pörkölt a kedvencünk, és kellemes változatosság a marhahús vagy csirke helyett. Élvezd ezt a receptet tűzhelyen vagy lábasban főzve. Szeretem kukoricakenyérrel vagy édes juharleveles vacsoratekercsekkel tálalni.

pork stew

Ízletes sertéspörkölt hagymával, fokhagymával, sárgarépával, burgonyával, édesburgonyával, borsóval és sertéscsülökkel vagy sertéslapockával, mindez tökéletesen fűszerezett paradicsomos marhahús alapban. A végeredmény a legjobb kényelmi étel és tiszta nirvána.

Hozzávalók:

Mérleg:

1/3 csésze liszt

½ teáskanál só

½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

1 ½ font sertéscsülök vagy lapocka vágva és falatnyi kockákra vágva

2-3 evőkanál növényi olaj

1 közepes méretű édes hagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál majoránna

½ teáskanál zúzott rozmaring

½ teáskanál szárított kakukkfű

2 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkeleves vagy csirkealaplé

2 babérlevél

1 ½ evőkanál paradicsompüré

2 sárgarépa meghámozva és felkockázva

2 burgonya meghámozva és felkockázva

1 közepes méretű édesburgonya meghámozva és felkockázva

1 csésze fagyasztott borsó

1 evőkanál friss kakukkfűlevél

Útmutató

Keverjük össze a lisztet, a sót és a borsot egy nagy cipzáras zacskóban. Add hozzá a sertéshúst, és rázd össze, hogy bevonja. Melegítsünk növényi olajat egy holland sütőben vagy nehéz lábasban közepes lángon. Fogóval vegyük ki a sertéshúst, és rázzuk le róla a felesleges lisztet. Tedd a sertéshúst a fazékba, és mindkét oldalát barnítsd meg. Vedd ki a sertéshúst egy tányérra.

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.

Ha szükséges, adj hozzá még egy kis növényi olajat. Add hozzá a hagymát, és főzd puhára. Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és add hozzá a fokhagymát, a majoránnát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. 1 percig főzd állandó keverés mellett.

Adjuk hozzá a csirkehúslevest, és kaparjuk ki az edény alját, hogy eltávolítsuk a barna darabokat. Adjuk hozzá a babérlevelet, a paradicsompürét és a megbarnult sertéshúst a fazékhoz. Fedjük le, és tegyük a sütőbe körülbelül 1 órára.

Vedd ki az edényt a sütőből, és add hozzá a sárgarépát, a burgonyát és az édesburgonyát. Fedjük le, és süssük 45 percig. Vedd ki a sütőből, és add hozzá a borsót. Fedjük le, és süssük további 10-15 percig, vagy amíg a sertéshús, a sárgarépa, a burgonya és az édesburgonya megpuhul. Szórd meg friss kakukkfűlevéllel.

Recept megjegyzések és hasznos tippek a sertéspörkölthöz

Használj felszeletelt sertéscsülköt, sertéslapockát vagy akár sertésszeleteket. Vágd le a nehéz zsír és a porcok nagy részét, azonban hagyj meg némi márványozott zsírt az íz és a zsengébbé tétel érdekében.

Esztétikai okokból hámod meg a sárgarépát, a burgonyát és az édesburgonyát. Ettől sokkal jobban néznek ki, és örülni fogsz, hogy megtetted.

Ezt bármilyen nehéz edényben elkészítheted, amelyet lefedhetsz és betehetsz a sütőbe. Akár egy fedeles lábasba is átteheted, miután a lábast lecsepegteted.

Csak addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A túlfőzés pépes zöldségeket eredményez, és nem túl kielégítő az állagélmény.

Tárold a maradékot légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napig. A legjobb eredmény érdekében melegítsd fel újra a mikrohullámú sütőben, csökkentett teljesítményen.

Fagyaszd le egy erős fagyasztótartó edényben vagy strapabíró fagyasztózacskóban legfeljebb 3 hónapig. Egy éjszaka alatt olvaszd fel a hűtőszekrényben. Melegítsd újra mikrohullámú sütőben, csökkentett hőfokon.

Sertéspörkölt | Egyszerű és finom

A receptben szereplő mennyiségek körülbelül 5 adagra vannak kiszámítva.

2,5 font vagy 1,2 kg sertéslapocka

3 nagy hagyma

4 burgonya

1 sárga vagy piros paprika

3 sárgarépa

3-4 gerezd fokhagyma

10 cseresznyeparadicsom

1,5 csésze marhahúsleves vagy alaplé

100 g vagy 3,5 oz friss zöldbab

Egy kis pohár vörösbor (100 ml)

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál sertészsír vagy olaj

1-2 szál rozmaring vagy kakukkfű

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál piros paprika

1-2 teáskanál fokhagymapor

1,5 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

2 evőkanál liszt (minden célra)

Fekete bors ízlés szerint

Hogyan készítsünk sertéspörköltet

Vágjuk a sertéslapockát nagyobb, kb. 1 hüvelykes kockákra. A nagyobb darabok jobban működnek ehhez a sertéspörkölt recepthez.

Fűszerezd a húst olívaolajjal, sóval, borssal, fokhagymaporral és piros paprikával. Keverd össze rendesen, és hagyd pácolódni.

Vágjuk a hagymát vékony szeletekre, melegítsünk fel egy kis sertészsírt (vagy olajat) egy lábasban vagy nagy, mély serpenyőben, és magas hőfokon pároljuk néhány percig.

Amint a hagyma barnulni kezd, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, és pároljuk még 2-3 percig.

Most adjuk hozzá a szójaszószt, ez szép színt ad és megpuhítja a hagymát. Pároljuk még 2-3 percig.

Adjuk hozzá a paradicsompürét, keverjük össze rendesen, és ismét 2-3 percig pároljuk, közben kevergetve, hogy ne égjen le.

És most jöhet a bor, öntsük bele, keverjük tovább, és adjunk 2-3 percet, hogy az alkohol elpárologjon. A bor adja a sertéspörkölt jellegzetes, mély ízét, ezért ne hagyjuk ki, hacsak nem muszáj.

Tegyük a húst a fazékba vagy serpenyőbe. Keverjük össze rendesen az alaplével, vegyük le a hőfokot közepesen alacsonyra, és fedővel lefedve kezdjük el párolni.

Időnként keverjük meg, és ha a folyadékok nagy része elpárolgott (ez körülbelül 30-45 percet vesz igénybe), akkor jöhet a következő lépés.

Add hozzá a marhahúslevest vagy húslevest, a rozmaringot vagy kakukkfüvet és az összes zöldséget. Itt kreatív lehetsz, és bármilyen zöldséget használhatsz.

Fedjük le az edényt vagy serpenyőt egy fedővel, és pároljuk tovább alacsony fokozaton, amíg a hús teljesen átsül, és majdnem omlós puha lesz. Ez ismét 30-45 percet vesz igénybe.

Az utolsó teendőnk a sertéspörköltünk mártásának besűrítése. Keverjünk össze 2 evőkanál lisztet hideg vízzel, és adagolva, kevergetve folyamatosan adagoljuk a mártáshoz. Mindig várjunk egy percet, mielőtt a következő adagot hozzáadnánk.

Ha elértük a kívánt állagot, itt az ideje, hogy a sertéspörköltünket utoljára megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk meg.

És ennyi, a sertéspörkölt készen áll a tálalásra. Díszítésként használjunk apróra vágott petrezselymet, lilahagymát és chilipelyhet (opcionális).