, 2023/1/27

A csípős, erős ételek megosztják az embereket – világszerte népes rajongótáboruk van, míg mások teljesen elzárkóznak tőle. Halászlé, gulyás, mexikói ételek, húsok – aki szereti, szinte mindenféle ételbe tesz erős paprikát és chilit.

csili

Az igazi rajongók pedig egyre erősebb változatokkal próbálkoznak, és szinte kihívásként élik meg a paprikák elfogyasztását. De vajon mi szüksége lehet az emberi szervezetnek arra, hogy torkunkat és gyomrunkat égesse a paprika, hogy alig kapjunk utána levegőt, hogy zsibbadjon az egész szánk? Ha pedig semmi szüksége rá, hogyan lehet, hogy olyan sokan szeretik és kívánják a csípős íz okozta érzetet? Ennek járunk most utána!

Kapszaicin, endorfin és dopamin

A csípősséget a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhetjük, mely az emberi szervezetbe kerülve különleges érzetet biztosít, endorfint és dopamint szabadít fel, pulzusunk és vérnyomásunk megemelkedik, felgyorsul a légzésünk, hangulatunk pedig fokozódik, és izzadni kezdünk. Az endorfin felszabadulása miatt olyan izgalmi állapotba kerül a testünk, mintha jelentős szellemi vagy fizikai megterhelésnek lennénk kitéve, mindezt úgy, hogy csupán egy tányér csípős ételt fogyasztottunk el. Ez a felfokozott izgalmi állapot az oka annak, hogy az erős ételekre könnyedén rá lehet szokni.

 

Fáradtság, levertség

Kutatások bizonyították, hogy akik gyakrabban küzdenek fáradtsággal, levertséggel, azok jóval többször kívánnak csípős ételeket. A csípős ételek elfogyasztása után szívverésük felgyorsul, a rövidebb fájdalomérzés után hosszabb ideig tartó örömérzés jelentkezik, egész testük felpezsdül, ezáltal hangulatuk is jobb lesz. Egy tál chilis bab tehát egyeseknek felér egy antidepresszánssal.

 

Cinkhiány

A másik lehetséges kiváltó ok a szervezetben fellépő cinkhiány lehet, ami a vércukorszint egyensúlyának fenntartása mellett a szervezet anyagcsere-folyamataiért is felel. Akinek lelassult az anyagcseréje, és gyomra lassabban dolgozza fel az ételeket, az gyakrabban kívánja az erőset. A cinkhiány persze nemcsak chili és erős paprika, hanem hús, hal és tojás fogyasztásával is megelőzhető.

 

Az Interfood kínálatában rendszeresen szerepelnek csípős ételek, hiszen az a célunk, hogy étlapunkon mindenki megtalálja a kedvenceit. Ha szeretné, hogy az ebéd házhoz menjen, tegyen egy próbát az Interfooddal, biztosan nem fog csalódni!