, 2022/7/2
Ez a pörkölt a kedvencünk, és kellemes változatosság a marhahús vagy csirke helyett. Élvezd ezt a receptet tűzhelyen vagy lábasban főzve. Szeretem kukoricakenyérrel vagy édes juharleveles vacsoratekercsekkel tálalni.
Ízletes sertéspörkölt hagymával, fokhagymával, sárgarépával, burgonyával, édesburgonyával, borsóval és sertéscsülökkel vagy sertéslapockával, mindez tökéletesen fűszerezett paradicsomos marhahús alapban. A végeredmény a legjobb kényelmi étel és tiszta nirvána.
Hozzávalók:
Mérleg:
1/3 csésze liszt
½ teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 ½ font sertéscsülök vagy lapocka vágva és falatnyi kockákra vágva
2-3 evőkanál növényi olaj
1 közepes méretű édes hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoránna
½ teáskanál zúzott rozmaring
½ teáskanál szárított kakukkfű
2 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkeleves vagy csirkealaplé
2 babérlevél
1 ½ evőkanál paradicsompüré
2 sárgarépa meghámozva és felkockázva
2 burgonya meghámozva és felkockázva
1 közepes méretű édesburgonya meghámozva és felkockázva
1 csésze fagyasztott borsó
1 evőkanál friss kakukkfűlevél
Útmutató
Keverjük össze a lisztet, a sót és a borsot egy nagy cipzáras zacskóban. Add hozzá a sertéshúst, és rázd össze, hogy bevonja. Melegítsünk növényi olajat egy holland sütőben vagy nehéz lábasban közepes lángon. Fogóval vegyük ki a sertéshúst, és rázzuk le róla a felesleges lisztet. Tedd a sertéshúst a fazékba, és mindkét oldalát barnítsd meg. Vedd ki a sertéshúst egy tányérra.
Melegítsd elő a sütőt 350 fokra.
Ha szükséges, adj hozzá még egy kis növényi olajat. Add hozzá a hagymát, és főzd puhára. Csökkentsd a hőfokot alacsonyra, és add hozzá a fokhagymát, a majoránnát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. 1 percig főzd állandó keverés mellett.
Adjuk hozzá a csirkehúslevest, és kaparjuk ki az edény alját, hogy eltávolítsuk a barna darabokat. Adjuk hozzá a babérlevelet, a paradicsompürét és a megbarnult sertéshúst a fazékhoz. Fedjük le, és tegyük a sütőbe körülbelül 1 órára.
Vedd ki az edényt a sütőből, és add hozzá a sárgarépát, a burgonyát és az édesburgonyát. Fedjük le, és süssük 45 percig. Vedd ki a sütőből, és add hozzá a borsót. Fedjük le, és süssük további 10-15 percig, vagy amíg a sertéshús, a sárgarépa, a burgonya és az édesburgonya megpuhul. Szórd meg friss kakukkfűlevéllel.
Recept megjegyzések és hasznos tippek a sertéspörkölthöz
Használj felszeletelt sertéscsülköt, sertéslapockát vagy akár sertésszeleteket. Vágd le a nehéz zsír és a porcok nagy részét, azonban hagyj meg némi márványozott zsírt az íz és a zsengébbé tétel érdekében.
Esztétikai okokból hámod meg a sárgarépát, a burgonyát és az édesburgonyát. Ettől sokkal jobban néznek ki, és örülni fogsz, hogy megtetted.
Ezt bármilyen nehéz edényben elkészítheted, amelyet lefedhetsz és betehetsz a sütőbe. Akár egy fedeles lábasba is átteheted, miután a lábast lecsepegteted.
Csak addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. A túlfőzés pépes zöldségeket eredményez, és nem túl kielégítő az állagélmény.
Tárold a maradékot légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben legfeljebb 3 napig. A legjobb eredmény érdekében melegítsd fel újra a mikrohullámú sütőben, csökkentett teljesítményen.
Fagyaszd le egy erős fagyasztótartó edényben vagy strapabíró fagyasztózacskóban legfeljebb 3 hónapig. Egy éjszaka alatt olvaszd fel a hűtőszekrényben. Melegítsd újra mikrohullámú sütőben, csökkentett hőfokon.
Sertéspörkölt | Egyszerű és finom
A receptben szereplő mennyiségek körülbelül 5 adagra vannak kiszámítva.
2,5 font vagy 1,2 kg sertéslapocka
3 nagy hagyma
4 burgonya
1 sárga vagy piros paprika
3 sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
10 cseresznyeparadicsom
1,5 csésze marhahúsleves vagy alaplé
100 g vagy 3,5 oz friss zöldbab
Egy kis pohár vörösbor (100 ml)
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál sertészsír vagy olaj
1-2 szál rozmaring vagy kakukkfű
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál piros paprika
1-2 teáskanál fokhagymapor
1,5 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt (minden célra)
Fekete bors ízlés szerint
Hogyan készítsünk sertéspörköltet
Vágjuk a sertéslapockát nagyobb, kb. 1 hüvelykes kockákra. A nagyobb darabok jobban működnek ehhez a sertéspörkölt recepthez.
Fűszerezd a húst olívaolajjal, sóval, borssal, fokhagymaporral és piros paprikával. Keverd össze rendesen, és hagyd pácolódni.
Vágjuk a hagymát vékony szeletekre, melegítsünk fel egy kis sertészsírt (vagy olajat) egy lábasban vagy nagy, mély serpenyőben, és magas hőfokon pároljuk néhány percig.
Amint a hagyma barnulni kezd, adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, és pároljuk még 2-3 percig.
Most adjuk hozzá a szójaszószt, ez szép színt ad és megpuhítja a hagymát. Pároljuk még 2-3 percig.
Adjuk hozzá a paradicsompürét, keverjük össze rendesen, és ismét 2-3 percig pároljuk, közben kevergetve, hogy ne égjen le.
És most jöhet a bor, öntsük bele, keverjük tovább, és adjunk 2-3 percet, hogy az alkohol elpárologjon. A bor adja a sertéspörkölt jellegzetes, mély ízét, ezért ne hagyjuk ki, hacsak nem muszáj.
Tegyük a húst a fazékba vagy serpenyőbe. Keverjük össze rendesen az alaplével, vegyük le a hőfokot közepesen alacsonyra, és fedővel lefedve kezdjük el párolni.
Időnként keverjük meg, és ha a folyadékok nagy része elpárolgott (ez körülbelül 30-45 percet vesz igénybe), akkor jöhet a következő lépés.
Add hozzá a marhahúslevest vagy húslevest, a rozmaringot vagy kakukkfüvet és az összes zöldséget. Itt kreatív lehetsz, és bármilyen zöldséget használhatsz.
Fedjük le az edényt vagy serpenyőt egy fedővel, és pároljuk tovább alacsony fokozaton, amíg a hús teljesen átsül, és majdnem omlós puha lesz. Ez ismét 30-45 percet vesz igénybe.
Az utolsó teendőnk a sertéspörköltünk mártásának besűrítése. Keverjünk össze 2 evőkanál lisztet hideg vízzel, és adagolva, kevergetve folyamatosan adagoljuk a mártáshoz. Mindig várjunk egy percet, mielőtt a következő adagot hozzáadnánk.
Ha elértük a kívánt állagot, itt az ideje, hogy a sertéspörköltünket utoljára megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk meg.
És ennyi, a sertéspörkölt készen áll a tálalásra. Díszítésként használjunk apróra vágott petrezselymet, lilahagymát és chilipelyhet (opcionális).