, 2022/7/4

Ha idejöttél, és néhány finom rakott receptet keresel, akkor szerencséd van! Annyi fantasztikus lehetőséget találtam, hogy egyszerűen nem könnyű leszűkíteni.

casserole

És a legjobb a rakott ételekben az, hogy még a legválogatósabb evők is imádni fogják ezeket a kényelmi recepteket - végül is ki utasítaná vissza a tater tot rakott ételt?! Néhány ragut előre elkészíthetsz, hogy könnyedén vendégül láthasd a vendégeket, míg mások kiválóan alkalmasak maradékok lefagyasztására, de ha van valami közös ezekben a ragukban, akkor az az, hogy mindenki visszajön majd a második adagért.

Délnyugati rakott étel

Hozzávalók

2 csésze (8 uncia) főzés nélküli könyök makaróni

2 font darált marhahús

1 nagy hagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 doboz (14-1/2 uncia) kockára vágott paradicsom, lecsepegtetetlenül

1 doboz (16 uncia) vesebab, leöblítve és lecsepegtetve

1 doboz (6 uncia) paradicsompüré

1 doboz (4 uncia) apróra vágott zöldcsili, lecsepegtetve

1-1/2 teáskanál só

1 teáskanál chilipor

1/2 teáskanál őrölt kömény

1/2 teáskanál bors

2 csésze reszelt Monterey Jack sajt

2 jalapeno paprika, kimagozva és felaprítva

Útvonalterv

Főzzük meg a makarónit a csomagolási utasításoknak megfelelően. Közben egy nagy serpenyőben főzzük a marhahúst és a hagymát közepes lángon, a marhahúst morzsolva, amíg a hús már nem lesz rózsaszínű. Adjuk hozzá a fokhagymát; főzzük még 1 percig. Lecsepegtetjük. Keverd bele a következő 8 hozzávalót. Forraljuk fel. Csökkentsd a hőfokot; párolja fedő nélkül 10 percig. Szűrjük le a makarónit; keverjük a marhahúsos keverékhez.

Melegítsük elő a sütőt 375 °C-ra. Tegyük a makaróni keveréket 2 zsírozott, 2 g-os tepsibe. Tegyük a tetejére a sajtot és a jalapenót. Fedjük le és süssük 375°-on 30 percig. Vegye le a fedőt; süsse, amíg buborékos lesz és átmelegszik, kb. 10 percig. Tálaljon 1 ragut. A másodikat hűtsük le; fedjük le és fagyasszuk le 3 hónapig.

A fagyasztott ragu felhasználása: Hűtőben 8 órán át felolvasztjuk. Melegítsd elő a sütőt 375 °C-ra. 30 perccel a sütés előtt vedd ki a hűtőből. Fedjük le és süssük, növeljük az időt, ha szükséges, hogy átmelegedjen, és a közepébe szúrt hőmérő 165°-ot mutasson, 20-25 percig.

Rakott kagylótészta medvehagymás ricottával

Hozzávalók

20dkgkagylótészta

20dkgparadicsom

2gerezdfokhagyma

4dkgmedvehagyma

1fejhagyma

2dlparadicsomszósz

25dkgricotta

1dkgparmezán sajt

1dkgbazsalikom

olívaolaj

bors

Elkészítés

1.

Felforralunk minimum másfél liter vizet. Megsózzuk, és meglocsoljuk egy kis olívaolajjal. Beletesszük a tésztát, és néha megkeverve 10 perc alatt készre főzzük. Hideg vízzel átöblítjük, lehűtjük, majd leszűrjük.

2.

A zöldségeket megmossuk és szárazra töröljük. A hagymát és a fokhagymát apróra paradicsomot kis kockákra, a medvehagymát durvára vágjuk. A bazsalikomot felaprítjuk, a parmezánt lereszeljük.

3.

Amíg fő a tészta, elkészítjük a ricottás tölteléket. Egy keverőtálba tesszük a ricottát és a medvehagyma felét, majd megsózzuk és megborsozzuk.

4.

Egy serpenyőben felhevítünk egy kis olívaolajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, majd 1-2 perc múlva a paradicsomszószt is. Megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon, lefedve 6-8 percig főzzük. Ezután levesszük a fedőt, egy serpenyőbe tesszük a kifőtt tésztát, és hozzáadjuk a bazsalikom és a medvehagyma megmaradt felét is. Jól átkeverjük.

5.

A ricottás masszát is a paradicsomos tésztakeverékhez adjuk. A ragut addig keverjük, amíg a ricotta el nem olvad.

6.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit vagy a hőálló tálat kiolajozzuk. Beletesszük a rikottás-paradicsomos tésztát. Megszórjuk reszelt parmezánnal, de hagyjunk egy keveset a díszítéshez is. Süssük 15 percig.

7.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit pihenni, így könnyebb lesz kivenni a tepsiből. Vágjunk kockákat, és tegyünk egy-egy kockát óvatosan egy tányérra. Szórjuk meg a megmaradt parmezánnal. Jó étvágyat!

Sonkás-gombás rakott tészta

Hozzávalók

25dkggluténmentes tészta

25dkgfőtt-füstölt tarja

25dkgcsiperkegomba

3szálújhagyma

15dkgsajt

Elkészítés

A tarját apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott csiperkét, összepirítjuk, rádobjuk a felaprított újhagymát, átforgatjuk, felöntjük a tejszínnel, összeforraljuk, és levesszük a tűzröl. Ha szükséges sózzuk, de ez attól függ, mennyire sós a tarja.

A sós, lobogó vízben, a csomagoláson jelzett ideig főzött tésztát egy tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tarjás-gombás ragut, összekeverjük, megszórjuk a reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük!

Aprított petrezselyemzölddel megszórva, forrón kínáljuk.