, 2022/6/27

A lágytojás az új megszállottságom. A tojásfehérje kemény, de a sárgája selymes, krémes és folyékony arany állapotú marad. Kicsit olyan, mint a vaj és az olvasztott sajt keresztezése. Tényleg isteni. És nem csak reggelire való! A lágytojást pirítóssal, tálas ételek kiegészítőjeként, saláták vagy levesek feltétjeként, vagy csak gyors nassolnivalóként is szívesen fogyasztom. Nagyjából mindenhez adok lágytojást, amit eszem, a nap bármely szakában.

soft-boiled eggs

A tojásfőzéssel töltött idő fele csak arra megy el, hogy megvárjuk, amíg a víz felforr, ezért szeretem a forró víz és a gőz kombinációját használni. A gőz létrehozásához csak egy hüvelyknyi vízre van szükség a fazékban, amely néhány gyors perc alatt forr fel, ahelyett, hogy egy teljes fazék vízzel való több perces forralásig tartana. A forrásban lévő víz gőze ezután a fedél alatt reked, körülveszi a tojást, és ugyanolyan gyorsan és egyenletesen megfőzi a tojást, mint egy teli fazék víz.

A gyorsgőzöléses módszerrel mindössze hat perc alatt főzheted meg a lágytojást, vagyis körülbelül annyi idő alatt, amennyi idő alatt elkezdheted a kávéfőzést vagy megpiríthatsz egy szelet kenyeret.

A nagy tojások súlya körülbelül 56-62 gramm. Ezt a módszert más méretű tojásokhoz is használhatod, csak vedd figyelembe, hogy a tojás méretétől függően felfelé vagy lefelé kell módosítani az időt. A főzési időt befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik a nagy magasság, a használt főzőedény típusa és a tojás kezdő hőmérséklete. Nagyméretű tojások esetében kezd hat perccel, és addig igazítsd az időt, amíg meg nem találod a tökéletes lágytojás eléréséhez szükséges pontos időtartamot.

Különböző ideig főzött tojások felsorakoztatása

5 perc: folyékony sárgája puha, fehérje nem teljesen keményedik meg.

6 perc: folyékony sárgája teljesen megdermedt fehérjével.

7 perc: lekváros sárgája, külső szélei keményednek.

8 perc: félig megdermedt sárgája

9 perc: félig megdermedt sárgája

10 perc: nagyrészt megdermedt tojássárgája

A gőzöléses módszerrel 12 percet tartok tökéletesnek a keményre főtt tojáshoz, teljesen megdermedt sárgájával. Ha a gőzölés helyett inkább teljes vízfürdőt szeretnél használni, tekintsd meg a keménytojásokról szóló útmutatásomat.

Lekváros lágytojás

Gyakorlatilag bármilyen ételt tökéletesen főtt tojással felturbózni sokkal jobbá tesz, ezért ezt a lágytojás-receptet megjegyeztük (a keménytojásokhoz nézzünk át ide). Bár már számos értekezés született arról, hogyan kell elsajátítani ezt a képességet, mindössze forró vízre és hat és fél percre van szükség - ez a bűvös szám a bolondbiztos, tökéletes, puhára főtt nagy tojásokhoz, amelyeknek a fehérje átsült, a sárgája pedig kemény, de lekváros, és amelyeket adhatsz egy tál ramenhez, salátákhoz, például ehhez a rozskenyérrel és borsos zöldekkel készült salátához vagy pirítóshoz. És ahogy Sarah Jampel, a BA korábbi szerkesztője hirdeti: "nincs lustább, hatásosabb nassolnivaló, mint az aiolival lekváros tojások".

Ha a tojásokat forró vízbe engeded, pontosabban nyomon követheted, hogy mennyi ideig vannak kitéve a hőnek. Figyelemre méltó, hogy ennél a lágytojás-receptnél nem kell megvárnod, amíg a tojások szobahőmérsékletűvé válnak, mielőtt megfőzöd őket. Kiveheted őket a hűtőből, és (óvatosan!) egyenesen a fazékba engedheted őket. Csak ne feledd: a tojásokat a tükörtojásokba kell tenni: A tojások tovább fognak főni, ha nem hűtöd le őket azonnal hideg (lehetőleg jeges) vízben. Így könnyebb lesz a hámozásuk és az elfogyasztásuk is. Ezek a tojások egy lezárt edényben három napig elállnak a hűtőszekrényben, ezért jó tervezést jelent, ha egy adagot készítünk.

Hozzávalók

4-8 adag

4-8 nagy tojások

Elkészítés

1. lépés

Forraljunk fel egy nagy fazék vizet közepesen magas hőfokon. Egy merőkanál segítségével óvatosan, egyesével engedjük a tojásokat a vízbe. Főzzük 6 és fél percig, a hőfokot úgy állítva, hogy a forráspontot gyengén tartsuk fenn. Tegyük át a tojásokat egy tál jeges vízbe, és hűtsük, amíg csak enyhén melegek lesznek, kb. 2 percig.

2. lépés

Óvatosan törjük fel a tojásokat, és hámozzuk meg őket, a szélesebb végükkel kezdve, amely a légzsákot tartalmazza.

Tedd előre: A tojásokat 3 nappal korábban is megfőzhetjük és meghámozhatjuk. Tárold légmentesen a hűtőszekrényben.

Táplálkozás adagonként

4 adaghoz

Adagonként 1 tojás: Kalória (kcal) 80 Zsír (g) 5 Telített zsír (g) 1,5 Koleszterin (mg) 185 Szénhidrát (g) 1 Élelmi rost (g) 0 Összes cukor (g) 1 Fehérje (g) 6 Nátrium (mg) 60