, 2022/8/5

1 dollár nem sok de még ennél kevesebb pénzből is el lehet készíteni néhány egyszerű kínai ételt. Lássuk melyek ezek.

kínai

1 dollár ma éppen 384,64 forintot ér. Kevés olyan magyaros étel van - leszámítva a párizsis zsemlét - ami kijönne ennyiből. Más a helyzet a világ egyik legnépesebb országában, Kínában. Az egyébként kevésbé tehetős tömegek ellátására nem áll rendelkezésre korlátlan élelmiszer, ezért is alakulhatott úgy, hogy sok, kifejezetten olcsónak számító kínai konyha termék vált népszerűvé.

Jian bing

A jian bing a francia palacsinta kínai változata, de a francia megfelelőjétől eltérően itt csak sós változat létezik. A jian bing lényegében egy vékony, lisztből és tojásból készült palacsinta, amelyet egy sima serpenyőre terítenek, körülbelül 40 cm átmérőjű. Egy vagy két tojást ütnek rá, miközben az egyik oldala sül. A még folyós tojásokra koriandert és apróra vágott zöldhagymát szórnak. Ezután megfordítjuk, és megkenjük hígított erjesztett dofuval ("a barna mártással") és némi csípős paprikaszósszal, ha úgy tetszik. Ezután a közepére egy téglalap alakú, ropogósra sütött tésztadarabot helyezünk, az oldalát ráhajtjuk, majd az egészet harmadoljuk, és egy műanyag zacskóba tesszük. Sokféle változat létezik, és ha hozod a hozzávalókat, akkor azt adnak hozzá, amit kérsz (pl. salátát vagy sonkát). Általában 3 jüanért mennek, és egy extra tojásért (erősen ajánlott) általában 0,50-1 jüant kérnek tojásonként. Adj hozzá egy csésze szójatejet, és még mindig kevesebb mint egy dollárt költesz egy meleg ételre és italra.

Rou jia mo

A rou jia mo- más néven kínai stílusú hamburger - eredetileg Shaanxi tartományból származik, de ma már Kína-szerte széles körben fogyasztják. Tökéletes utcai étel sós töltelékkel és rágós kenyérrel (mo). A Rou sertéshúst jelent, a Jia azt jelenti, hogy a húst a kenyér közé helyezik, a mo pedig kenyeret jelent. Mindössze hat jüanért kaphatunk egy rou jia mo-t, amely egy ropogós, kovásztalan, kemencében sült sütemény, amelyet pitára hasonlítóan kinyitnak, és aprított, zsíros sertéshússal töltenek meg, amelyet lassan főztek meg egy ízletes, szójából, főzőborból, csillagánizsból és egy csipetnyi fahéjból álló levesben.

Lanzhoui marhahúsos tészta

A híres lanzhoui étel mindenütt jelen van Kínában, és 1999-ben az "első számú kínai tésztaételnek" választották. Ennek az ételnek öt fő jellemzője van: tiszta leves, fehér retek, pirospaprika, zöld kömény és sárga tészta. A 拉面 (la mian) jelentése "húzott tészta", és a szakács kézzel nyújtja és húzza a tésztát, amíg a kívánt szélességű nem lesz. Ha a tésztát nem kézzel nyújtják és húzzák, akkor nem olyan jó az íze. A tészta lehet széles vagy vékony, hogy megfeleljen a különböző preferenciáknak. Egy tál marhahúsos tészta mindössze 4 jüanba kerülhet, és elkészítése mindössze néhány percet vesz igénybe. Ráadásul a Lanzhou marhahúsos tésztaéttermek szinte minden kínai utcasarkon megtalálhatók - kettő, ha Lanzhou-ban jársz! ".

Chou Doufu

Sok embert (különösen az első kínai látogatókat) elriasztja a büdös tofu erős, szúrós szaga, de a szagok csalókák lehetnek. A büdös tofu, amelyet leggyakrabban babtúró mélyhűtött sütésével készítenek, az egyik legfinomabb - és legolcsóbb - tofuétel a Középső Királyságban. Kívül ropogós, belül puha, finom tofu mindössze 5 RMB-ért!

Ma la tang

Bár nemrégiben Kína egyik legkevésbé higiénikus utcai ételének választották, a malatang továbbra is a helyiek és a külföldiek kedvence. Ez a szecsuáni, zsibbadt, fűszeres leves a hotpot olcsóbb (és sokkal fűszeresebb) unokatestvére. Egyszerűen csak válassza ki a zöldségeket és a húst, és a bolt tulajdonosa megfőzi őket együtt, és egy finom, szájzsibbasztó levest készít belőlük. Egy tál ma la tang ára a hozzávalók számától függ (1rmb nyársanként), így olyan olcsóvá - vagy drágává - teheted, amilyenné csak szeretnéd.