, 2022/7/5

Házi kézműves kenyér. Még ha még soha nem is készítettél házi kenyeret, vagy dolgoztál még élesztővel, ez a házi készítésű, ropogós kézműves kenyér neked való.

bread recipe

A kenyérmesterek is értékelni fogják ezt a receptet, mert finom ízzel, enyhén ropogós és megrágós kéreggel, és azokkal a jellegzetes puha lyukakkal a belsejében, mint a ciabatta vagy a francia kenyér. Szeretted volna valaha is elsajátítani a házi kenyeret? Igazi, ropogós, rágós, finom péksütemény jellegű kenyereket, amelyeknek hihetetlen íze van mártogatósokkal, levesekkel, szószokkal és vigasztaló vacsorákkal? Ezzel a recepttel kezdheted. Ez a kézműves kenyér kezdőknek való, de még a kenyérmesterek is értékelni fogják az ízét és a könnyedségét. Annyira friss, annyira ízletes, és meglepően egyszerű, mert gyakorlatilag magától elkészül.

Házi készítésű kézműves francia kenyér

Összetevők

3 és 1/4 csésze (kb. 430 g) kenyérliszt (kanál és liszt), plusz még több a kezekhez és a serpenyőhöz.

2 teáskanál instant élesztő

2 teáskanál durva só (lásd a megjegyzést)

1 és 1/2 csésze (360 ml) hideg víz

opcionális: kukoricaliszt a tepsi porozásához

Útmutató

Egy nagy, zsírozatlan keverőtálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót. Öntsük hozzá a hideg vizet, és óvatosan keverjük össze gumispatulával vagy fakanállal. A tészta száraznak és foszlósnak fog tűnni, de addig dolgozzuk, amíg az összes lisztet meg nem nedvesíti. Ha szükséges, használd a kezed (ahogy én is teszem a fenti videós bemutatóban), hogy összedolgozd a tészta hozzávalóit. A tészta ragadós lesz. Formázzunk golyót a tálban, amennyire csak tudjuk.

Fedjük le a tésztát szorosan műanyag fóliával vagy alufóliával, és tegyük szobahőmérsékletűre a pultra (őszintén szólva bármilyen normál szobahőmérséklet jó!). Hagyjuk kelni 2-3 órán keresztül. A tészta éppen csak megduplázódik, a tál oldalához tapad, és sok légbuborékot fog tartalmazni.

A 4. lépéssel azonnal folytathatod, de az abszolút legjobb íz és állag érdekében erősen ajánlom, hogy a megkelt tésztát legalább 12 órán át, de akár 3 napig is hagyd pihenni a hűtőszekrényben. Tegyük a tésztát letakarva a hűtőszekrénybe 12 órára - 3 napra. Én általában kb. 18 órát hagyom pihenni a hűtőben. A tészta ez idő alatt felpúposodik, de 2 nap után elkezdhet leereszteni. Ez rendben van és normális - nincs miért aggódni.

Egy nagy, tapadásmentes sütőlapot (peremmel vagy anélkül, és győződj meg róla, hogy tapadásmentes) enyhén poríts be liszttel és/vagy kukoricaliszttel. A hideg tésztát fordítsd ki egy lisztezett munkafelületre. Egy éles késsel vagy padkaparóval vágjuk félbe a tésztát. Néhány légbuborék ki fog fújódni, ahogy dolgozunk vele. Helyezd a tészta felét az előkészített sütőlapra. Lisztezett kézzel formázzunk 2 hosszú, kb. 9×3 hüvelykes kenyeret (nem kell, hogy pontos legyen), egymástól kb. 3 hüvelyk távolságra. Lazán letakarjuk, és 45 percig pihentetjük. A tésztát ezen az előkészített sütőlapon fogod megsütni.

Ez alatt a 45 perc alatt melegítsd elő a sütőt 246 °C-ra (475 °F).

Amikor készen áll a sütésre, egy nagyon éles késsel vagy kenyérsánta segítségével (egyesek még konyhai ollót is használnak) 3 karcolással, kb. 1/2 hüvelyk mélyen bevágod a kenyérkenyereket. ("Bevágás" = sekély vágás.) Ha a 45 perc alatt a formázott kenyerek lelapultak, lisztezett kézzel ismét keskenyítsd ki őket az oldaluk mentén.

Választható, hogy kissé ropogósabb legyen a héja: Miután a sütőt előmelegítettük, és a kenyereket megkarcoltuk, helyezzünk egy sekély fém vagy öntöttvas tepsit vagy serpenyőt (én általában egy 9×13-as fém tepsit használok) a sütő alsó rácsára. Óvatosan és gyorsan öntsünk bele 3-4 csésze forró vizet. Helyezzük a tésztát/sütőformát egy magasabb rácsra, és gyorsan zárjuk le a sütőt, hogy a gőzt bent tartsuk. A gőz segít a ropogósabb kéreg kialakításában.

Helyezd a formázott és karcolt tésztát (a liszttel/kukoricaliszttel megszórt tepsibe) az előmelegített sütő középső rácsára. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a kéreg aranybarna nem lesz. Óvatosan kopogtassuk meg a kenyereket - ha üreges hangot adnak ki, a kenyér elkészült.

Vegyük ki a kenyeret a sütőből, és hagyjuk hűlni legalább 5 percig, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk. A maradékot lazán lefedve szobahőmérsékleten legfeljebb 5 napig, vagy a hűtőszekrényben legfeljebb 10 napig tárolhatjuk.

Hogyan kell sütni a tökéletes kenyeret?

A tészta elkészítése

Először is, enyhén olajozzunk ki egy 1 kg-os kenyérsütőformát, és tegyük félre. Egy nagy tálban vagy keverőgépben keverj össze 500 g erős fehér kenyérlisztet, 1½ teáskanál finom sót és 1 teáskanál aranyszínű porcukrot, majd jól keverd össze. Adjunk hozzá 7 g gyors felfutású élesztőt, és keverjük össze újra. Fokozatosan keverj hozzá 300 ml langyos vizet, amíg a tészta ragadós lesz.

Gyúrd össze a tésztát

Enyhén lisztezett felületen 15 percig gyúrjuk kézzel vagy 7-10 percig elektromos keverőgéppel, amíg a tészta sima és rugalmas lesz. A dagasztás létfontosságú; lehetővé teszi, hogy a lisztben lévő glutén munkához jusson, rugalmasabbá váljon, és segítsen a kenyérnek megkelni. Formázzunk sima golyót. Egy tiszta tálat enyhén megolajozunk, beletesszük a tésztát, majd fóliával vagy konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 2 órán át pihentetjük, vagy amíg a tészta megduplázódik. A kelesztés lehetővé teszi, hogy apró légbuborékok képződjenek, amelyek erősítik a kenyér szerkezetét, így a tészta extra könnyű és sokkal nagyobb lesz.

Újra dagasztás

Ha a tészta megkelt, borítsd ki egy enyhén lisztezett felületre, és a kezeddel kopogtasd vissza, hogy minden levegőt kiengedjen. Folytasd a dagasztást 2 percig, amíg a tészta sima nem lesz. Ezután csészés mozdulatokkal simítsuk el a tésztát, és a kezünkkel találkozzunk alatta, így a tészta tetején feszes, de sima felületet képezünk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta éppen csak kisebb legyen, mint a forma. Fordítsd meg a tésztát, és csípd össze a kialakult varratot. Simítsd el még egyszer a tetejét, és helyezd az előkészített formába. Fedjük le enyhén kiolajozott fóliával, és hagyjuk egy órán át kelni.

Készítsük elő a sütéshez

Fordítsd meg a tésztát, és csípd össze a kialakult varratot, ami biztosítja, hogy a kenyér végei ne szakadjanak szét sütés közben. Simítsd el még egyszer a tetejét, és helyezd az előkészített formába. Enyhén olajozott fóliával fedjük le, és hagyjuk egy órán át kelni. Ez a második kelesztés lehetővé teszi, hogy a tészta még nagyobbra nőjön, és javítja a tészta állagát, biztosítva, hogy a kész kenyér csodálatosan ropogós legyen. Közben melegítsd fel a sütőt gáz 7-es fokozatra, 220C-ra, légkeverés 200C-ra. Amikor a kelesztési idő letelt, szórd meg a tetejét egy kevés liszttel, és egy éles késsel vágj a tetejébe egy kb. 1 cm mély, sekély vágást az egyik végétől a másikig. Ez segít a kenyér sütésében, és szép formát ad a kenyérnek.

Sütés

Helyezzük a cipót a sütő közepére, és süssük 20 percig, majd vegyük vissza a hőfokot 6-os gázra, 200C-ra, légkeverés 180C-ra, és süssük 15 percig - így igazán szép kérget kapunk anélkül, hogy a cipó közepe túlsülne. Óvatosan, egy konyharuha segítségével fordítsd meg a cipót fejjel lefelé, és vedd ki a formából. Kopogtasd meg a kenyér alját, és a kenyérnek üregesnek kell lennie. Ha nem, vagy az alja nem teljesen száraz, tedd vissza a kenyeret fejjel lefelé a formába, és süsd még 5 percig. Hagyjuk kihűlni és tálaljuk.

Összetevők

500 g erős fehér kenyérliszt

1 ½ teáskanál finom só

1 teáskanál aranyszínű porcukor

7 g gyors élesztő