, 2022/6/29

Azt hiszem, nincs még egy olyan gyerekkori kombináció, ami jobban hiányzik, mint amikor desszertre vágyom. Csokoládét olvasztanék és kekszet mártogatnék bele. Kisebb koromban olyan puccosnak éreztem magam tőle, hogy a saját úgynevezett desszertemet készíthettem. Csak hogy évekkel később rájöjjek, hogy létezik egy olyan dolog, hogy csokoládés keksztekercs.

biscuit roll

A keksztekercs nem más, mint 5 egyszerű összetevő, mint a keksz, a dió, a csokoládé, a vaj és a tej keveréke. Szuper egyszerű elkészíteni és még egyszerűbb elfogyasztani. Ez a desszert egész Európában vadul híres, és általában csokoládészaláminak is nevezik. Tudom, hogy ez a név azt gondolhatod, hogy ebben valamilyen hús is benne van. De hagyjuk a húst, még csak tojást sem tartalmaz. Ráadásul ez egy sütés nélküli desszert, és szuper móka összerakni, és könnyen átalakítható családi tevékenységgé.

Sütés nélküli csokoládés kekszes tekercs

Hozzávalók a sütés nélküli csokoládés kekszes tekercshezhez

1. Kekszek

A keksz a recept alapja, ahogy a neve is mutatja, ezért bölcsen kell választanunk. Én itt digestive kekszet használtam. Az emésztő keksznek semleges íze van, ami nem túl erős. Nagyszerű ropogós textúrájuk van, és a meleg íz, amit hozzáad, egyszerűen csodálatos. Most, ha nem tetszik az emésztőkeksz íze, egyszerűen választhatsz Marie kekszet, lótusz kekszet vagy bármilyen más egyszerű ízű kekszet, amely nagyon jól kiegészíti a csokoládét.

2. Dió

Ahhoz, hogy a sütés nélküli csokoládés keksztekercsünknek ropogósságot és textúrát adjunk, a dió elengedhetetlen. Én itt diót használtam, ami jó harapást ad hozzá, és az enyhe kesernyés érzés nagyon jól ellensúlyozza a csokoládé édességét. Ha a dión kívül valami mást szeretne használni, választhat más dióféléket is, például mandulát, kesudiót, pisztáciát vagy akár magvakat, például tökmagot, napraforgómagot vagy dinnyemagot. Az egésznek az a lényege, hogy textúrát adjon, amit a diófélék és a magvak gyönyörűen tesznek.

3. Csokoládé

A csokoládé egy másik nagyon fontos eleme ennek a csokoládés keksztekercsnek. Az összetétel és a fedőanyag közötti örökös viszály felszínre kerülhet ennél a receptnél is. Szóval hadd oldjam meg itt a couverture csokoládé használatával, ez lesz a recept receptje. Mivel a receptet több órán keresztül a hűtőben is hagyjuk megdermedni, az összetett csokoládé használatával a csokoládés keksztekercsünk kivirágzik és teljesen pusztítóan fog kinézni. Az általam ajánlott csokoládék a callebaut, van houten vagy akár az amul csokoládé is megteszi a dolgát. Ha morde-ot használunk, keressük a csomagolást, amelyen az áll, hogy csokoládé és nem összetett.

4. Vaj

Mint a legtöbb receptemben, én is szívesen használok sós vajat. A só tökéletes egyensúlyt teremt az édes desszertelemek között, és nagyon jól lekerekíti a desszertet. Én amul sózott vajat használtam. Ha sótlan vajat használsz, akkor egyszerűen adj hozzá egy csipetnyi sót, és az ugyanezt teszi.

5. Tej

Ha tejet adsz a csokis vajas keverékhez, az segít a nedves összetevők állagának rögzítésében, és simábbá teszi a keveréket. De ne aggódj amiatt, hogy a tészta kissé folyékony, mert az összes keksz magába szívja a folyadékot, és a keverék tökéletes lesz a sodráshoz.

A csokoládés keksztekercs formázása

Most következik a recept szórakoztató része. A tekercselés és a formázás kissé piszkos lehet, de nagyon szórakoztató, különösen a családdal vagy a barátokkal. Fontos, hogy fóliát használjunk, hogy tökéletes méretű hasábokká tekerjük a masszát, azonban használhatunk pergamenpapírt is. Amit tenni fogsz, az az, hogy a lingfólia közepén elteríted a keveréket. Ezután a végét és tekerd rá a keverékre, majd ugyanezt tedd meg az ellenkező végével is. Most csak fogd meg a végeket, és csavard meg, mint ahogyan a szalámit csinálod.

Néhány kulcsfontosságú pontot kell megjegyezni:

Ügyelj arra, hogy a keveréket jól keverd össze, hogy az összes kekszet és diót nagyon jól bevonja a tekercselés előtt.

Használj nagyobb darab fóliát, mint amekkorára úgy gondolod, hogy szükséged van, bízz bennem ebben. Nem akarod, hogy a keverék mindenhová szivárogjon, ezt személyes tapasztalatból mondom. Haha!

Ügyelj arra, hogy szorosan tekerd fel, és a végeit nagyon jól csavard meg, hogy a tekercs ne veszítse el a formáját.

Beállítási folyamat

A türelem a kulcs, amikor erről a sütés nélküli csokoládés keksztekercsről van szó. Legalább 4 órára hűtőbe kell tennünk, mielőtt kicsomagoljuk és rendesen feldíszítjük. Ügyelj arra, hogy a tekercset hagyd laposan feküdni egy tányérra, hogy egyenesen maradjon, és ugyanabban a helyzetben szilárduljon meg. Hogy könnyebben kapjunk tiszta szeleteket, szeletelés előtt további 30 percig fagyaszthatjuk is. Különösen, mivel nagyon forró, a további 30 perc fagyasztás lehet a mentőöv.

A porcukor utolsó simításával a sütés nélküli csokoládés keksztekercsünk tényleg olyan, mint egy karácsonyi csoda, ami miatt nagyon hiányzik nekem a karácsony és a jeges hideg időjárás. Egyszerűen megtöltünk egy szitát porcukorral, és bőségesen beporozzuk a keksztekercs tetejét és oldalát is. Ha nem vagy a kontrasztosság híve, egyszerűen kakaóporral porolva is jó ötlet lehet.

A csokoládés keksztekercs felszeletelése

Ez egy döntő lépés, amely eldöntheti, hogy milyen lesz a végső desszert. Két tippem, ami mindig beválik:

Mindig éles késsel vágjuk a szeleteket. Ha tompa kést használunk, az nyomást gyakorol a tekercsre, és a tekercs alakjának megbontását eredményezi.

A vágások között mindig tisztítsd meg a kést, hogy minden vágás szép és tiszta legyen.

Összetevők

30 (180gm) digestive keksz

¾ csésze (75 gm) dió

1 + ¼ csésze (200 gm) csokoládé

¾ csésze (185 g) vaj

6 evőkanál (90 g) tej

Útmutató

Egy nagy tálba tegyük bele a durvára tört kekszet és az apróra vágott diót.

Egy alacsony hőfokon lévő serpenyőben adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét és a vajat. Olvasszuk fel az egészet, és kapcsoljuk le a hőfokot. Adjuk hozzá a tejet, és keverjük jól össze.

Öntsük a csokoládés keveréket a kekszre és a dióra. Nagyon jól keverjük össze, amíg az összes kekszet és diót jól bevonja.

Terítsünk egy réteg fóliát a munkafelületünkre, és helyezzük a keveréket a fóliára, főként a közepére.

Fogjuk meg az előttünk lévő végeket, és tegyük a keverékre. Ugyanígy járjon el a magától távolabbi végekkel is, és formáljon belőle egy hasábot.

Fogd meg a rönk végeit, és folyamatosan csavard meg, hogy a tekercs feszesebb és szilárdabb legyen.

Tedd hűtőbe legalább 4 órára.

Ha kihűlt, porcukrozd meg bőségesen porcukorral, majd szeleteld fel és élvezd!