, 2022/7/5

Ha vegetáriánus vagy, vagy egyszerűen csak nincs kedved húst enni, ez a gombás paprikás jó kirándulás a paprikával fűszerezett magyar klasszikusok világába. Az étel a legjobban egyszerű fehér vagy cremini gombával működik, amely nem nyomja el a gazdag és krémes mártást.

mushroom paprikash

Ez a krémes vegán paprikás a húst gombával helyettesíti! Paprikával és hagymával készült, füstös kesudió alapú paprikamártásban, ez lesz az új kedvenc kényelmi ételed. Most tudtam meg, hogy a gulyásnak van egy unokatestvére: a paprikás. A paprikás olyan, mint a gulyás, de krémes mártással.

Gomba Paprikás

Hozzávalók

1 csésze nyers kesudió, 4-8 órán át vízben áztatva, lecsöpögtetve és leöblítve.

1 ½ csésze zöldségleves, elosztva

2 evőkanál olívaolaj

1 font cremini gomba, megtisztítva és felszeletelve

1 evőkanál vegán vaj

½ font sárga hagyma (kb. 2 közepes hagyma), vékonyan felszeletelve

1 közepes méretű piros paprika, durvára vágva

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 evőkanál édes paprika*

1 14 unciás vagy 400 grammos konzerv paradicsomkocka

2 evőkanál citromlé

Só és bors, ízlés szerint

Főtt rizs a tálaláshoz

Savanyú káposzta a tálaláshoz (nem kötelező)

Útmutató

Tegyük a kesudiót és ½ csésze húslevest egy turmixgépbe vagy egy konyhai robotgép táljába. Turmixoljuk simára. Tedd félre.

Kend be egy nagy serpenyő alját olajjal, és tedd közepes lángra.

Amikor az olaj felforrósodott, egyenletes rétegben tedd bele a gombát. Kerüld a serpenyő zsúfoltságát, és ha szükséges, több részletben süsd meg őket.

Süssük a gombát körülbelül 5 percig minden oldalon, amíg megbarnul és megpuhul.

Vedd ki a gombát a serpenyőből, és tedd át egy tányérra.

Olvaszd fel a vajat a serpenyőben, majd add hozzá a hagymát. Főzzük a hagymát időnként megkeverve körülbelül 10 percig, amíg megpuhul és enyhén megbarnul.

Keverd bele a paprikát, és főzd tovább a hagymával együtt körülbelül 5 percig, amíg a paprika kezd megpuhulni.

Keverd bele a fokhagymát és a paprikát. Folytasd a főzést és keverést kb. 1 percig, amíg a fokhagyma nagyon illatos nem lesz.

Tedd vissza a gombát a serpenyőbe, és keverd bele a paradicsomot és a maradék húslevest.

Emeld meg a hőfokot, forrald fel a húslevest, és főzd a zöldségeket időnként megkeverve körülbelül 10 percig, amíg a paprika megpuhul.

Keverd bele a kesudió-keveréket, és főzd tovább az egészet körülbelül 1 percig, amíg nagyon forró nem lesz. A mártást kevés vízzel vagy extra húslevessel hígíthatod, ha túl sűrű lesz.

Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a citromlevet. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük a keveréket.

Osszuk szét a tányérokra, és tálaljuk a rizzsel és a savanyú káposztával.

Krémes gombapaprikás tésztával

Hozzávalók

3 evőkanál sótlan vaj

1 font (500 g) cremini gomba, negyedelve

1/2 teáskanál köménymag

Tengeri só és frissen őrölt bors

2 csésze (7 oz./220 g) sárga hagyma, vékonyan felszeletelve

2 evőkanál paradicsompüré

1 teáskanál édes magyar paprika

3/4 csésze (6 fl. oz./180 ml) száraz fehérbor

3/4 font (375 g) friss pappardelle

1/2 csésze (4 fl. oz./125 ml) tejföl vagy crème fraîche

1/4 csésze (1⁄4 oz./7 g) apróra vágott friss kapor

Elkészítés

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Közben egy széles serpenyőben, közepes lángon olvasszunk fel 2 evőkanál vajat. Adjuk hozzá a gombát, a köménymagot és 1/2 teáskanál sót, és pároljuk, amíg a gomba levet ereszt és barnulni kezd, 8 percig.

Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk, amíg a hagyma megpuhul és megbarnul, 5 percig. Keverje bele a paradicsompürét és a paprikát, és főzze 1 percig. Csökkentsük a hőfokot közepesre, adjuk hozzá a bort, és pároljuk, amíg a folyadék körülbelül fele elpárolog, és a mártás besűrűsödik, 2 percig. Fedjük le és tegyük félre.

Adjuk a tésztát a forrásban lévő vízhez, és főzzük al dente-re a csomagolás utasításai szerint. Tartalékoljon 1/2 csésze (4 fl. oz./125 ml) főzőfolyadékot, és szűrje le a tésztát. Tegye a tésztát egy nagy tálba, és forgassa össze a maradék 1 evőkanál vajjal. A tejfölt és a kaprot keverje a gombamártásba, és ízlés szerint sózza és borsozza, ha szükséges, adj hozzá egy keveset a tészta főzőfolyadékából, hogy megnedvesítse. Kanalazzuk a mártást a tésztára, és azonnal tálaljuk. 4 személyt szolgál fel.