, 2022/7/1
A fasírt a hamburger magyar megfelelője, de összehasonlíthatatlanul finomabb és ízletesebb, mint a hamburger. A fasírtot hidegen is el lehet vinni piknikre. Nem szükséges többféle ételízesítőt, hagymát, paradicsomot, sajtot, szalonnát felkenegetni, hogy a fasírt ízletes legyen.
Egyszerűen csak a szájába kell tenni, és a fasírt úgy jó, ahogy van. Kétségtelen, hogy hasonló recept már bekerült a vegetáriánus konyha birodalmába, bár nem éppen magyar módra. Én a sovány darált sertéshúst kockára vágott cukkinivel helyettesítettem, [kockára vágva és nem reszelve!], és mivel az ízek finomak, a paprikát pörkölt fűszerrel helyettesítettem. Fúzió! Ez a cukkini fasírt.
Hozzávalók
3 csésze finomra vágott cukkini
2 szem só
1/2 piros paprika, kockára vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 tojás
finom zsemlemorzsa
só ízlés szerint
1 szórás pirított fokhagyma és pirospaprika fűszer vagy görög fűszer
1/8 csésze olaj a sütéshez
Mossuk meg a cukkinit.
Ha a cukkini nagy és kissé túlérett, kanalazzuk ki a gyümölcshúst és a magokat a közepéből, és dobjuk ki.
Ne reszede le a cukkinit. A petyhüdt cukkini szálak nyálkássá teszik a pogácsákat. A cukkinit először nagyon vékonyra szeleteljük, és egy szakácskéssel apró kockákra vágjuk. [Én nem használtam konyhai robotgépet. Mire azt beállítottam volna, már felaprítottam a cukkinit].
A felkockázott cukkinit tegyük egy tálba, sózzuk meg, és keverjük össze.
Hagyjuk a cukkinit 10 percig pihenni, majd nyomjuk ki belőle az összes levet.
Dobjuk el a levet, és tegyük vissza a cukkinit a tálba.
Add hozzá a felkockázott pirospaprikát, a felaprított fokhagymát és a tojást, majd keverd össze.
Fokozatosan dolgozd bele a keverékbe a finom zsemlemorzsát, hogy pogácsákat formázzon. Azért nem tüntettem fel a zsemlemorzsa mennyiségét. A szükséges mennyiség több más tényezőtől is függ. Csak azt tartsuk szem előtt, hogy az állaga puha maradjon, de ne legyen nedves vagy ragacsos. A túl sok zsemlemorzsa viszont sűrűvé és nehézzé teheti a pogácsákat. A legjobb, ha érzésre és nem mérésre megyünk.
Kóstold meg a keveréket, és állítsd be a sót.
Add hozzá a választott fűszert, és keverd jól össze.
Formázz pogácsákat, és hempergesd meg a pogácsákat finom zsemlemorzsában.
Tegyél vékony réteg olajat egy tapadásmentes serpenyőbe.
Közepes lángon lassan süsd a pogácsákat, amíg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.
Ezek a pogácsák fokhagymás burgonyapürével vagy sült burgonyával és salátával egyaránt jól fogyaszthatók.
Görög cukkini fasírt Kolokithokeftedes
Hozzávalók 2 személyre:
· 500 g cukkini
· 1 salotta
· 1 tojás
· 35 g zsemlemorzsa
· 35 g liszt
· 125 g feta
· 1 ek petrezselyem
· ½ ek kapor
· ½ ek mentalevél
· Só
· Bors
· 4 ek olaj
1. A cukkinit mossuk, durvára reszeljük, megszórjuk sóval, és hagyjuk kb. 1-2 órát a hűtőben állni, majd egy szűrőbe tesszük, és jól kinyomkodjuk.
2. A hagymát apróra vágjuk, a fetát elmorzsoljuk, és az olajon kívül a többi hozzávalóval együtt a cukkínihez adjuk. Elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük.
3. Egy serpenyőben az olajat felhevítjük. A cukkinis masszából vizes kézzel diónyi nagyságú golyókat formázunk, egy kicsit ellapítjuk, majd az olajban oldalanként kb. 2 perc alatt aranybarnára sütjük.
Cukkini fánkok fetával és kaporral
Hozzávalók
1 font cukkini (kb. 2 közepes), levágva
1 teáskanál só
2 nagy tojás
2 apróra vágott újhagyma
2 evőkanál apróra vágott friss kapor
½ csésze morzsolt feta sajt
1 közepes fokhagymagerezd, apróra vágva vagy fokhagymanyomón átpréselve
¼ teáskanál fekete bors
¼ csésze liszt (vagy kukoricakeményítő)
½ teáskanál sütőpor
3 evőkanál olívaolaj, plusz szükség esetén még több
Citromkarikák a tálaláshoz
Útmutató
Aprítsd fel a cukkinit egy ládareszelő nagy lyukain, vagy aprítótárcsával ellátott konyhai robotgépben. A cukkinit tedd át egy finom szűrőbe, és tedd egy tál fölé. Dobd össze a cukkinit a sóval, és hagyd állni 10 percig. A kezünkkel csavarjuk ki az összes felesleges folyadékot a cukkiniből, majd tegyük félre.
Verjük fel a tojásokat egy nagy tálban. Keverd bele a szárított cukkinit, az újhagymát, a kaprot, a fetát, a fokhagymát és a fekete borsot. Szórd a lisztet (vagy kukoricakeményítőt) és a sütőport a keverékre, és keverd addig, amíg egyenletesen be nem keveredik.
Melegítsünk fel 3 evőkanál olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőben közepes lángon. Csepegtess 2 evőkanálnyi adagokat a serpenyőbe, majd egy kanál hátuljával óvatosan nyomkodd a tésztát 2 hüvelyk széles fánkokká. Süssük mindkét oldalát aranybarnára, oldalanként 2-3 percig. Tedd át a fánkokat egy papírtörlővel bélelt tányérra. Ha szükséges, adj még egy kis olajat a serpenyőbe, majd ismételd meg a maradék tésztával. Melegen vagy szobahőmérsékleten, citromszeletekkel tálaljuk.