, 2022/6/29

A barbecue oldalas egy ikonikus étel. Nemcsak azért, mert maga a barbecue is a szabad tűzön sütés netovábbja (amúgy sütőben is könnyen és tökéletesen elkészíthető, ez a recept is ezt mutatja be), de az oldalas az igazi, legfinomabb alapanyag a legízletesebb, legjobb barbecue-hoz.

bbq sides

Éppen megfelelően zsíros és ízletes ahhoz, hogy a húsnak és a fűszereknek az ízei kellemesen, tökéletes arányban érvényesüljenek. Tökéletesen kiélvezhető minden falatja, amikor az édeskés kéreggel sült húst leszopogatjuk a csontokról. És nem kell attól félni, hogy valami túl száraz hús elrontaná a barbecue egyik lényegét, az ízek tobzódását.

A recept

Készítsd elő a húst. Ehhez először is szedd le a hártyát az oldalasról. Ez a csontos oldalán található, és egy kenőkéssel alányúlva, aztán kézzel lehúzva lehet tőle megszabadulni (kattints a képre, hogy nagyobban lásd a kést).

Barbecue oldalas előkészítése: húzd le az oldalas hártyáját

Mosd le jól a húst. Az oldalas jó eséllyel tele van apró csontdarabokkal, ettől érdemes megszabadulni. Utána töröld szárazra konyhai papírtörlővel.

Töröld szárazra a húst

Most jön a fűszerezés. Először dörzsöld be egy nagyon kevés olajjal, épphogy csak egy vékony kéreg legyen rajta. Aztán jól dörzsöld bele a barbecue fűszerkeveréket. Ennek a mennyisége ízléstől függ, én a barbecue fűszerkeverék receptben megadott mennyiség kb. 2/3-át elhasználtam egy 2,5 kg-os oldalashoz, és a végeredmény tökéletes lett.

Dörzsöld be a fűszerekkel.

Ezen a ponton lehet, de nem muszáj pihentetni, pácolni a húst. Én kb. fél órát hagytam pihenni, és utána rögtön ment a sütőbe. De akár egy éjszakán át is pácolhatod.

Mivel nagyon lassan fogod sütni a húst, ezért nem szükséges külön pácolni, az ízeknek lesz ideje átjárni az oldalast.

Most jön a hús sütése, ami egy igen lényeges pontja a legjobb barbecue oldalas elkészítésének. Mindenképpen gondoskodj arról, hogy a hőfok 105-110 fok legyen.

Ez hagyományos sütőben sütéskor egyszerűen elérhető, állítsd be a sütődet erre a hőfokra és várd meg, amíg bemelegszik.

Grill esetében egyrészt kétzónás sütést alkalmazz (vagyis a hús alatt közvetlenül ne legyen faszén), másrészt használj digitális hőmérőt, hogy a hőfokot a sütés során végig fenn tudd tartani. Grill esetében mindenképp zárt térben süsd a húst!

A legjobb barbecue oldalast lassan kell sütni

A barbecue oldalas másik kényes pontja a füst. Bevallom, én semmilyen füst ízt nem vittem a receptbe, és így is tökéletesre sikerült. Ha viszont te szeretnéd – amúgy igazán autentikusan – füstös ízzel készíteni, akkor az alábbi lehetőségeid vannak:

Grill esetén magától a grillezéstől is kap némi füstös ízt. Ezt kiegészítendő használhatsz kifejezetten erre a célra árusított faforgácsot, enyhén benedvesítve.

Sütőben sütés és grill esetén is használhatsz folyékony füstöt vagy füstsót, akár a pácba belekeverve, akár ezzel még külön bedörzsölve ízesítés előtt a húst.

105-110 fokon 3-6 óra alatt sül meg a hús. Ezt sajnos nem lehet ennél pontosabban meghatározni. Függ az oldalas vastagságától, a sütődtől, illetve attól is, hogy mekkora darabban sütöd a húst. Egy grill fogóval az egyik végénél megfogva, ha megreped a hús felülete, akkor kész. A képen látható darabban sütött oldalas sütési ideje kb. 4 óra.

Végül jön az igazi barbecue oldalas nélkülözhetetlen eleme, a barbecue szósz. Először is vedd föl a hőfokot. Sütőben ez 180 fok, grill esetében húzd a húst közvetlenül a faszén fölé. Vékony rétegben kend be az oldalas mindkét oldalát a barbecue szósszal, és hagyd sülni.

Ilyenkor érdemes rá nagyon figyelni. A barbecue szósz magas cukortartalma miatt könnyen megég, ez nem lehet cél. Viszont karamellizálni szeretnénk. Ízlés szerint másodszor is bekenheted (én így tettem), ennél többször nem kell. Szintén a sütőtől függően 15-30 perc alatt sül készre a hús. Gyönyörű, barnásan csillogó, első ránézésre kicsit égettnek tűnő, ám semmiképp sem megégett kérget kell, hogy kapj a húson. Ez az igazi barbecue

Barbecue oldalas tálalása

Mint minden sült húsnak, a barbecue oldalasnak is jót tesz, ha sütés után áll egy kicsit. Várj 15 percet, hogy a nedvek átjárják a húst, és még jobb lesz a végeredmény. A bordák között, 2 bordánként fölvágva tálald. Ez egy grill hús, bármi amit grill húshoz adnál illik hozzá, de magában is tökéletes. Természetesen ne felejts el egy jó adag barbecue szószt is mellétenni! Ha megmarad, akkor sem kell aggódni. Hűtőben jó néhány napig eláll, és akár hidegen is finom, vagy pl. pirított rizsben apró darabokra vágva felhasználva új ételt varázsolhatsz belőle!