, 2022/7/5

Minden belsőségek egyik királya: a zúza, és ez pörköltként pedig az egyik legtutibb dolog, amit valaha is ettem! Külföldi egyetemista éveim alatt nem mindig volt pénzem színhúst venni, de vágytam valami pörköltes, szaftos ételre.

gruel stew

Tanácstalanul álldogáltam a húspult előtt, és már majdnem lemondtam az aznapi húsadagról, amikor a barátom megkérdezte, hogy miért nem csinálok egy jó kis zúzapörköltet. Bevallom, én zúzát eddig csak húslevesben ettem, olyankor rendszerint össze is vesztem az öcsémmel, hogy kié legyen ez a finom falat. Na de pörköltnek?

Bármilyen szárnyas zúzájából el lehet készíteni, én általában csirke- vagy pulykazúzát veszek, de kacsazúzával is érdemes kipróbálni. Olajon is lehet pirítani, de ha igazán finomat szeretnél, akkor használj kacsazsírt. A zúzapörkölt elkészítése nagyon egyszerű, csak sokáig, lassú tűzön, nem bolygatva kell főzni, hogy jól megpuhuljon. Így lesz vajpuha zúzád sűrű szafttal, amit aztán jól kitunkolhatsz friss kenyérrel.

Hozzávalók

1 kg csirke/kacsa/pulykazúza

2 fej vöröshagyma

1 ek pirospaprika

1 ek olaj vagy kacsazsír

1 darab zöldpaprika

ízlés szerint só

Előkészítési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 2 óra

Elkészítés:

A zúzát folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. Az apróra vágott hagymát olajon vagy kacsazsíron megdinszteljük, majd a tűzről levéve szórjuk rá a pirospaprikát. Tegyük bele a zúzát, keverjük, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a feldarabolt zöldpaprikát, forraljunk egyet rajta, majd lassú tűzön főzzük legalább 2 órán keresztül. Az első órában ne emelgessük a fedőt, persze azért figyeljük, nehogy leégjen. Egy óra után kóstoljuk, sózzuk, ha szükséges, valamint ha elfőtt a víz alatta, pótoljuk.

Zúzapörkölt másképpen

Hozzávalók

1 kg csirkezúza

1 ek zsír

3 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 ek pirospaprika

½ tk őrölt kömény

só, bors 1 db tv paprika

1 db paradicsom

Elkészítés

A zúzát megtisztítjuk és félbevágjuk. Zsíron megdinszteljük a hagymát nagyjából 8 perc alatt, majd rádobjuk a zúzát és alaposan megpirítjuk. Mehet rá a zúzott fokhagyma, a kömény és a pirospaprika, majd néhány keverés után felöntjük 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk és rápakoljuk a felkockázott paradicsomot és paprikát.

Lefedjük, és alacsony hőfokon főzzük nagyjából 2 órán át. Figyelünk rá főzés közben, ha elfőtte a levét, mindig pótoljuk. Galuskával tálaljuk.