, 2022/7/5
Minden belsőségek egyik királya: a zúza, és ez pörköltként pedig az egyik legtutibb dolog, amit valaha is ettem! Külföldi egyetemista éveim alatt nem mindig volt pénzem színhúst venni, de vágytam valami pörköltes, szaftos ételre.
Tanácstalanul álldogáltam a húspult előtt, és már majdnem lemondtam az aznapi húsadagról, amikor a barátom megkérdezte, hogy miért nem csinálok egy jó kis zúzapörköltet. Bevallom, én zúzát eddig csak húslevesben ettem, olyankor rendszerint össze is vesztem az öcsémmel, hogy kié legyen ez a finom falat. Na de pörköltnek?
Bármilyen szárnyas zúzájából el lehet készíteni, én általában csirke- vagy pulykazúzát veszek, de kacsazúzával is érdemes kipróbálni. Olajon is lehet pirítani, de ha igazán finomat szeretnél, akkor használj kacsazsírt. A zúzapörkölt elkészítése nagyon egyszerű, csak sokáig, lassú tűzön, nem bolygatva kell főzni, hogy jól megpuhuljon. Így lesz vajpuha zúzád sűrű szafttal, amit aztán jól kitunkolhatsz friss kenyérrel.
Hozzávalók
1 kg csirke/kacsa/pulykazúza
2 fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
1 ek olaj vagy kacsazsír
1 darab zöldpaprika
ízlés szerint só
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 2 óra
Elkészítés:
A zúzát folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd jól lecsepegtetjük. Az apróra vágott hagymát olajon vagy kacsazsíron megdinszteljük, majd a tűzről levéve szórjuk rá a pirospaprikát. Tegyük bele a zúzát, keverjük, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele a feldarabolt zöldpaprikát, forraljunk egyet rajta, majd lassú tűzön főzzük legalább 2 órán keresztül. Az első órában ne emelgessük a fedőt, persze azért figyeljük, nehogy leégjen. Egy óra után kóstoljuk, sózzuk, ha szükséges, valamint ha elfőtt a víz alatta, pótoljuk.
Zúzapörkölt másképpen
Hozzávalók
1 kg csirkezúza
1 ek zsír
3 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek pirospaprika
½ tk őrölt kömény
só, bors 1 db tv paprika
1 db paradicsom
Elkészítés
A zúzát megtisztítjuk és félbevágjuk. Zsíron megdinszteljük a hagymát nagyjából 8 perc alatt, majd rádobjuk a zúzát és alaposan megpirítjuk. Mehet rá a zúzott fokhagyma, a kömény és a pirospaprika, majd néhány keverés után felöntjük 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk és rápakoljuk a felkockázott paradicsomot és paprikát.
Lefedjük, és alacsony hőfokon főzzük nagyjából 2 órán át. Figyelünk rá főzés közben, ha elfőtte a levét, mindig pótoljuk. Galuskával tálaljuk.