, 2022/7/4
Ez az egyszerű recept a legpuhább zsemléket készíted, és csak néhány hozzávalót igényel. Tökéletes hamburgerhez, szendvicsekhez vagy leveshez tálalva. Ebből a tésztareceptből a legjobb házi készítésű vacsoratekercs is elkészíthető.
Ezek a zsömlék nem is lehetnének egyszerűbbek. A zsemle puha állagát a tésztában lévő tejnek, vajnak és tojásnak köszönheti. A dúsított tészta mindig a legpuhább, legbolyhosabb kenyeret adja, és ez a zsemle sem különbözik ettől.
Könnyű puha és bolyhos zsemle
Hozzávalók
Liszt. Én teljes kiőrlésű lisztet használtam, de süteményliszt is használható. Kenyérlisztet is lehet használni, de a végeredmény nem biztos, hogy olyan könnyű és pihe-puha lesz. Teljes kiőrlésű liszt is használható.
Instant élesztő.
Tej. Ez egy dúsított tészta, ezért tejet, vajat és tojást használ, de nyugodtan használhat meleg vizet is, ha szeretné.
Vaj. Növényi olaj, olívaolaj vagy repceolaj is használható. Én sózott vajat használtam, de sótlan vaj is használható.
Tojás.
Cukor.
Só.
Hogyan készítsünk zsemlét
Készítsük el a tésztát: Keverjük össze az instant élesztőt a langyos tejjel (használhatunk vizet is) és a cukorral, majd keverjük össze. Hagyjuk állni ezt a keveréket 5 percig, amíg habos nem lesz. Keverjünk össze 3 csésze lisztet (ezekhez a zsemlékhez, mivel olyan puha és habos, tényleg bármilyen liszt megfelel. Minden célra való, sütemény, kenyér vagy teljes kiőrlésű) egy teáskanál sóval a tésztakampóval felszerelt keverőgép táljában. Ezt a tésztát kézzel is elkészítheti egy nagy tálban. Működő keverőgép mellett öntsd bele az élesztős keveréket, és hagyd, hogy a tészta összeálljon. Adj hozzá egy felvert tojást, és verd bele a megpuhított vajat. Ebben a szakaszban a tészta nagyon nedvesnek és ragadósnak tűnhet. Add hozzá a maradék csésze lisztet, egyszerre 1 evőkanálnyit a tésztához, és hagyd, hogy minden egyes hozzáadás után jól elkeveredjen. Lehet, hogy nincs szükség az összes lisztre. A tésztának puhának és simának kell lennie, és csak egy kicsit ragadósnak.
Hagyjuk a tésztát kelni: Fedjük le a tésztát fóliával vagy nedves konyharuhával. Hagyjuk a tésztát egy órán át kelni, vagy amíg a térfogata megduplázódik. Ebben a szakaszban a tésztát egy éjszakára a hűtőszekrénybe is teheted a kelesztéshez, de ügyelj arra, hogy jól letakard fóliával. Fordítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és oszd 8 egyenletes darabra. Minden darabot golyóvá sodorunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tepsibe helyezzük. Lehet, hogy a méretüktől függően két lapot kell készítenie. A kiflik ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben megemelkednek. Takarjuk le ismét a zsemléket, és hagyjuk 30 percig kelni, amíg a sütőt előmelegítjük.
Süssük meg a zsemléket: A megkelt tésztagombócokat kend meg tojásmosással, majd tegdd a sütőbe, és hagyd sütni 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek, és az aljukat megkopogtatva üreges hangot adnak. Vegyük ki a sütőből, és azonnal kenjük meg olvasztott vajjal. Tálalás előtt 10 percig hagyjuk hűlni.
Kenyér zsemle recept
Ha még sosem próbáltál otthon kenyeret készíteni, ezzel a recepttel érdemes kezdened. Ez a klasszikus fehér zsemle recept megmutatja, milyen egyszerű lehet a kenyérsütés, mindössze néhány hozzávaló és egy kis gyúrás segítségével puha, pihe-puha zsemléket készíthet, amelyek tökéletesek hamburgerekhez és szendvicsekhez vagy kiadós levesek és pörköltek mellé. Lásd a módszert
8 db
30 perc az előkészítés és 20 perc a sütés, plusz a kelesztési idő.
240 kalória / adag
Vegán
Vegetáriánus
Tejmentes
Hozzávalók
növényi olaj, a kenéshez
500 g erős, fehér liszt, plusz plusz a porhanyításhoz
2 teáskanál só
2 x 7 g tasak gyors hatású szárított élesztő
2 teáskanál porcukor
Módszer
Kenj ki egy nagy tepsit olajjal. Szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd keverjük bele az élesztőt és a cukrot, ügyelve arra, hogy a hozzávalók jól összekeveredjenek.
Készíts egy mélyedést a közepébe, és fokozatosan adj hozzá 300 ml langyos vizet. Egy fakanál segítségével keverd össze, hogy lágy tésztát kapj. Szórj egy kevés lisztet egy tiszta munkafelületre, és borítsd rá a tésztát.
Gyúrd át a tésztát úgy, hogy a közepébe nyomd, hogy ellapítsd és kinyújtsd, majd hajtsd félbe, és ismét nyomd le a közepébe. Gyúrjuk tovább a tésztát kb. 10 percig, amíg puha és sima lesz.
Osszuk a tésztát 8 darabra, és óvatosan sodorjuk golyókká, majd helyezzük őket a tepsibe. A tekercseket lazán lefedjük enyhén megolajozott fóliával vagy nedves konyharuhával, és meleg helyen kb. 45 percig hagyjuk kelni, vagy amíg a duplájára nem dagadnak. Közben a sütőt előmelegítjük 7-es fokozatra, 220 °C-ra, légkeverésen 200 °C-ra.
Süssük a tekercseket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek. Hagyjuk kissé kihűlni, és melegen tálaljuk.
Tipp: Ha már elsajátítottad az alap zsemléket, próbáld ki, hogy különböző hozzávalókat adj hozzá, és így csavart adj hozzá. A reszelt sajt, a vegyes magvak vagy a finomra vágott fűszernövények mind jól működnek: vagy keverd a tésztába gyúrás előtt, vagy szórd a tekercsek tetejére sütés előtt.