, 2022/7/4

Ez a zöldségleves az egyik legnépszerűbb levesreceptem lett, és nem véletlenül! Egészséges, megnyugtató és 1000-szer jobb, mint amit konzervből kapsz! Tele van ízekkel, és olyan egyszerű elkészíteni, hogy nem lehet hibázni egy nagy tál meleg zöldséglevessel.

vegetable soup

Hogy meghitt étkezés legyen, tálalja házi készítésű 1 órás vacsoratekercsekkel vagy gyúrás nélküli kenyérrel.

Nemcsak finom ez a leves, nagyon könnyű elkészíteni. Csak egy kis aprítás és egy kis párolás kell hozzá, amíg olyan levest kapsz, amit mindenki szeretni fog!

Összetevők

2 evőkanál olívaolaj

1 1/2 csésze apróra vágott sárga hagyma (1 közepes)

2 csésze hámozott és apróra vágott sárgarépa (kb. 5 db)

1 1/4 csésze apróra vágott zeller (kb. 3)

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

4 (14,5 oz) doboz alacsony nátriumtartalmú csirkeleves vagy zöldségleves

2 (14,5 oz) doboz paradicsomkocka (le nem csepegtetett)

3 csésze meghámozott és 1/2 hüvelyk vastagságú kockára vágott burgonya (kb. 3 közepes méretű burgonyából)

1/3 csésze apróra vágott friss petrezselyem

2 babérlevél

1/2 teáskanál szárított kakukkfű, vagy 1 evőkanál friss kakukkfűlevél

Só és frissen őrölt fekete bors

1 1/2 csésze apróra vágott fagyasztott vagy friss zöldbab

1 1/4 csésze fagyasztott vagy friss kukorica

1 csésze fagyasztott vagy friss borsó

Útmutató

Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy fazékban közepesen magas hőfokon.

Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert, és pároljuk 4 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk még 30 másodpercig.

Adjuk hozzá a húslevest, a paradicsomot, a burgonyát, a petrezselymet, a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk*.

Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a zöldbabot.

Csökkentsd a hőfokot közepesen alacsonyra, fedd le, és párold addig, amíg a burgonya majdnem teljesen megpuhul, kb. 20-30 percig.

Adjuk hozzá a kukoricát és a borsót, és főzzük még 5 percig. Melegen tálaljuk.

Hétköznapi zöldségleves

Ez az alap zöldségleves friss vagy fagyasztott zöldségek bármilyen kombinációjával elkészíthető, így a leves íze minden alkalommal egy kicsit más lesz. A recept könnyedén megduplázható vagy akár megháromszorozható, hogy az asztalodon lévő összes zöldségleves-rajongót megetethesd vele.

Összetevők

2 evőkanál olívaolaj

2 csésze apróra vágott hagyma vagy vékonyra szeletelt póréhagyma (csak a fehérje)

1 csésze vékonyra szeletelt zeller

2 teáskanál olasz fűszer

Durva só és őrölt bors

3 doboz (egyenként 14 1/2 uncia) csökkentett nátriumtartalmú zöldség- vagy csirkeleves

1 doboz (28 uncia) kockára vágott paradicsom, a levével együtt

1 evőkanál paradicsompaszta

8 csésze vegyes friss vagy fagyasztott zöldség, például sárgarépa, kukorica, zöldbab, limai bab, borsó, burgonya és cukkini (a nagyobb zöldségeket vágja kisebb darabokra).

Útmutató

Utasítások ellenőrzőlista

1. lépés

Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát vagy póréhagymát, a zellert és az olasz fűszereket; sóval és borssal fűszerezzük. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a hagyma áttetszővé válik, 5-8 percig.

2. lépés

Adjuk hozzá a húslevest, a paradicsomot és a levét, a paradicsompürét és 3 csésze vizet a fazékhoz; forraljuk fel a keveréket. Csökkentsük a hőfokot párolásra, és fedő nélkül főzzük 20 percig.

3. lépés

Adjuk hozzá a zöldségeket a fazékhoz, és forraljuk vissza a tűzhelyre. Fedő nélkül főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, 20-25 percig. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük. Tárolás előtt hagyjuk kihűlni.

A legfinomabb zöldségleves

Hozzávalók

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 nagy hagyma, kockára vágva

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

3 közepes sárgarépa, kockára vágva

3 szár zeller, kockára vágva

2 közepes burgonya, meghámozva és felkockázva

2 teáskanál olasz fűszer

4 csésze zöldségleves + 1 csésze víz (én a Better Than Bouillon-t szeretem)

2-15 unciás doboz kockára vágott paradicsom

1 csésze kukoricaszem (én fagyasztottat használtam)

1-15 dkg vesebab, lecsepegtetve és leöblítve

1 babérlevél

¼ csésze friss petrezselyem, apróra vágva

1 evőkanál frissen facsart citromlé, vagy ízlés szerint

1 ½ teáskanál kóser só, vagy ízlés szerint + frissen őrölt fekete bors

Útmutató

Melegítsük fel az olajat egy nagy lábasban közepesen alacsony hőfokon. Amint felforrósodott, adjuk hozzá a hagymát és 1 teáskanál kóser sót, és gyakori kevergetés mellett főzzük 8 percig. Adja hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, a zellert és a burgonyát, és főzze további 5 percig, gyakran kevergetve. Adjuk hozzá az olasz fűszereket, és főzzük még 1 percig.

Adja hozzá a húslevest, a vizet, a paradicsomot, a kukoricát, a babot, a babérlevelet és néhány szem fekete borsot. Forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és lefedve pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 35 percig.

Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a petrezselymet és a citromlevet. Távolítsuk el a babérlevelet, és ízlés szerint sózzuk (ne szégyenlősködjünk, én sokat sóztam!) és borsozzuk. Forrón tálaljuk ropogós kenyérrel.