, 2022/6/27
Az összes étel közül, amit meg lehet tölteni, a töltött paprika a listánk élén áll. A paprika elég nagy ahhoz, hogy sok mindent elbírjon, elég erős ahhoz, hogy a sütőben is megtartsa a formáját, és elég enyhe ízű ahhoz, hogy szinte bármihez passzoljon. Más szóval, tökéletes edény a különböző hozzávalók és töltelékek tárolására.
Minden elképzelhető módon töltöttünk már paprikát - és ha nem hiszel nekem, nézd meg a sajtos csirkés és a csirkés parmezános változatot! -, de ez a klasszikus recept még mindig a kedvencünk. Itt marhahúsos paradicsomos rizzsel és reszelt Monterey Jack sajttal töltjük, de ízlésedhez (és ami éppen van a hűtődben) igazíthatod. Cseréld ki a darált marhahúst egy másik darált fehérjére (sertéshús, pulyka, csirke, vagy akár olasz kolbász!), és adj hozzá bármilyen olvadt sajtot, amit szeretsz.
Klasszikus töltött paprika
Hozzávalók
1/2 c. főtt rizs
2 evőkanál. extra szűz olívaolaj, plusz még több a locsoláshoz
1 közepes hagyma, apróra vágva
2 evőkanál. paradicsompüré
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 lb. darált marhahús
1 (14,5 unciás) doboz kockára vágott paradicsom
1 1/2 tk. szárított oregánó
Kosher só
Frissen őrölt fekete bors
6 paprika, tetejét és magházát eltávolítva
1 c. aprított Monterey Jack
Frissen vágott petrezselyem, a díszítéshez
Útmutató
Melegítsük elő a sütőt 400 °C-ra. Egy kis serpenyőben készítsük el a rizst a csomagolás utasításai szerint. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Főzzük a hagymát puhára, kb. 5 percig. Keverjük bele a paradicsompürét és a fokhagymát, és főzzük, amíg illatozni kezd, még kb. 1 percig. Add hozzá a darált marhahúst, és főzd a húst fakanállal összetörve, amíg a hús már nem lesz rózsaszínű, 6 percig. Csöpögtesd le a zsírt.
Tedd vissza a marhahúsos keveréket a serpenyőbe, majd keverd bele a főtt rizst és a paradicsomkockákat. Ízesítsük oregánóval, sóval és borssal. Hagyjuk párolódni, amíg a folyadék kissé le nem csökken, kb. 5 percig.
Tedd a paprikákat vágott felükkel felfelé egy 9"-x-13" méretű tepsibe, és locsold meg olajjal. Kanalazzuk a marhahúsos keveréket mindegyik paprikába, és a tetejére tegyünk Monterey Jacket, majd fedjük le a tepsit fóliával.
Süssük, amíg a paprika megpuhul, kb. 35 percig. Vedd le a fedőt, és süsd, amíg a sajt buborékos nem lesz, további 10 percig.
Tálalás előtt díszítsd petrezselyemmel.
Vegetáriánus töltött paprika
Ezek a töltött paprikák nem olyanok, mint amilyeneket anyukád készített. Hús nélküliek és tele vannak friss ízekkel. Ezeket a paprikákat könnyedén elkészítheti tejmentes vagy vegán módon. A legtöbb töltött paprika olasz fűszerekkel készül, de én más irányba mentem. A kedvenc mexikói hozzávalóim közül néhányat használtam, köztük a pinto babot, a cseresznyeparadicsomot, a koriandert, a lime-ot, a chiliport és a köményt. A töltelék olyan finom, hogy akár köretként is meg tudnám enni! Ezek a paprikák kissé időigényesek, de minden egyes elemük egyszerűen elkészíthető.
A nagyszerű töltött paprika készítésének trükkje, hogy a paprikát a szárától lefelé a tövén keresztül kettévágjuk. Ezután a feleket elősütjük, amíg a felszeletelt széleken megpuhulnak és kissé karamellizálódnak. Így az ízük sűrűsödik, az állaguk pedig pont megfelelő - nem túl ropogós, de nem is esik szét.
Tegyél magadnak egy szívességet, és főzz extra barna rizst, ha már itt tartunk. Így egy lépéssel közelebb kerülsz a holnap esti vacsorához - mondjuk az extra zöldséges rizshez vagy bármelyik rizs alapú ételhez. Pacsi!
Hozzávalók
Sült paprika
4 nagy piros paprika, a szárától a tövéig félbevágva, a magokat és a hártyákat eltávolítva.
1 evőkanál extra szűz olívaolaj, szükség szerint
Finom só és frissen őrölt fekete bors, a megszóráshoz
Töltelék és feltét
½ csésze hosszú szemű barna rizs (vagy 1 ½ csésze főtt rizs)
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy sárga hagyma, apróra vágva
½ teáskanál finom só, ízlés szerint
1 pint (2 csésze) cseresznyeparadicsom, félbevágva vagy negyedelve, ha nagyok
½ csésze apróra vágott friss koriander, plusz még több a díszítéshez
4 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva
1 ½ teáskanál chilipor
1 teáskanál őrölt kömény
1 doboz (1 ½ csésze) pinto bab, leöblítve és lecsepegtetve
Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
1 evőkanál lime lé
4 uncia (kb. 1 csésze) reszelt részlegesen sovány mozzarella vagy cheddar
Választható köretek: Szeletelt érett avokádó vagy guacamole, esetleg egy kis koriander-kender pesto, vörös salsa, tejföl vagy vegán tejföl.
Utasítások
A paprika megsütéséhez: Melegítsük elő a sütőt 425 Fahrenheit-fokra. Helyezd a félbevágott paprikákat egy nagy, 9 x 13 hüvelykes tepsibe, vagy egy peremezett, sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg a paprikákat 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg őket sóval és borssal. A kezünkkel kenjük be az olajjal a paprikák mindkét oldalát, majd rendezzük el őket a vágott oldalukkal felfelé. Süssük 20-25 percig, amíg a paprikák szélei kissé felhólyagosodnak, és villával könnyen átszúrhatók. Tegyük félre. A sütőt hagyja bekapcsolva a paprikák sütéséhez.
Közben főzzük meg a rizst: Forralj fel egy nagy fazék vizet. Öblítsd le a rizst egy finom szemű szűrőben, amíg a víz tiszta nem lesz. Adjuk a rizst a forrásban lévő vízhez, és fedetlenül forraljuk tovább 30 percig (szükség szerint csökkentsük a hőfokot, hogy ne folyjon túl a víz). Öntsük le a maradék főzővizet, és tegyük vissza a rizst a fazékba. Tegyük félre.
Készítsük el a tölteléket: Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, amíg csillogni nem kezd. Add hozzá a hagymát és ½ teáskanál sót. Gyakran kevergetve főzzük, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük addig, amíg kissé megpuhul, még kb. 5 percig.
Adjuk hozzá a koriandert, a fokhagymát, a chiliport és a köményt. Keverés közben addig főzzük, amíg a fokhagyma illatozni kezd, körülbelül 30-60 másodpercig.
Vegyük le a fazekat a tűzről, és adjuk hozzá a rizst, a babot, a lime levét és kb. 10 csavart fekete borsot. Keverjük össze, majd ízesítsük további sóval (én általában ¼ teáskanállal) és fekete borssal, ízlés szerint.
A paprikák töltéséhez először öntsük le a paprikában összegyűlt felesleges levet. Ezután bőségesen megtöltjük minden paprikát a rizskeverékkel (ha a paprikák valóban nagyok voltak, éppen elegendő tölteléknek kell maradnia - ha van felesleges, tegyük félre köretnek). A paprikák tetejére szórjuk a sajtot.
Süssük 425 fokon 12-13 percig, amíg a sajt helyenként aranyszínű nem lesz. Tálaljuk melegen, friss korianderlevéllel a tetején vagy tetszés szerinti egyéb díszítéssel. A maradék lefedve, a hűtőszekrényben akár 4 napig is eláll. Úgy gondolom, hogy több hónapig is jól fagyasztható, de nem próbáltam ki, hogy biztos legyek benne.