, 2022/6/27

Az összes étel közül, amit meg lehet tölteni, a töltött paprika a listánk élén áll. A paprika elég nagy ahhoz, hogy sok mindent elbírjon, elég erős ahhoz, hogy a sütőben is megtartsa a formáját, és elég enyhe ízű ahhoz, hogy szinte bármihez passzoljon. Más szóval, tökéletes edény a különböző hozzávalók és töltelékek tárolására.

stuffed peppers

Minden elképzelhető módon töltöttünk már paprikát - és ha nem hiszel nekem, nézd meg a sajtos csirkés és a csirkés parmezános változatot! -, de ez a klasszikus recept még mindig a kedvencünk. Itt marhahúsos paradicsomos rizzsel és reszelt Monterey Jack sajttal töltjük, de ízlésedhez (és ami éppen van a hűtődben) igazíthatod. Cseréld ki a darált marhahúst egy másik darált fehérjére (sertéshús, pulyka, csirke, vagy akár olasz kolbász!), és adj hozzá bármilyen olvadt sajtot, amit szeretsz.

Klasszikus töltött paprika

Hozzávalók

1/2 c. főtt rizs

2 evőkanál. extra szűz olívaolaj, plusz még több a locsoláshoz

1 közepes hagyma, apróra vágva

2 evőkanál. paradicsompüré

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 lb. darált marhahús

1 (14,5 unciás) doboz kockára vágott paradicsom

1 1/2 tk. szárított oregánó

Kosher só

Frissen őrölt fekete bors

6 paprika, tetejét és magházát eltávolítva

1 c. aprított Monterey Jack

Frissen vágott petrezselyem, a díszítéshez

Útmutató

Melegítsük elő a sütőt 400 °C-ra. Egy kis serpenyőben készítsük el a rizst a csomagolás utasításai szerint. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Főzzük a hagymát puhára, kb. 5 percig. Keverjük bele a paradicsompürét és a fokhagymát, és főzzük, amíg illatozni kezd, még kb. 1 percig. Add hozzá a darált marhahúst, és főzd a húst fakanállal összetörve, amíg a hús már nem lesz rózsaszínű, 6 percig. Csöpögtesd le a zsírt.

Tedd vissza a marhahúsos keveréket a serpenyőbe, majd keverd bele a főtt rizst és a paradicsomkockákat. Ízesítsük oregánóval, sóval és borssal. Hagyjuk párolódni, amíg a folyadék kissé le nem csökken, kb. 5 percig.

Tedd a paprikákat vágott felükkel felfelé egy 9"-x-13" méretű tepsibe, és locsold meg olajjal. Kanalazzuk a marhahúsos keveréket mindegyik paprikába, és a tetejére tegyünk Monterey Jacket, majd fedjük le a tepsit fóliával.

Süssük, amíg a paprika megpuhul, kb. 35 percig. Vedd le a fedőt, és süsd, amíg a sajt buborékos nem lesz, további 10 percig.

Tálalás előtt díszítsd petrezselyemmel.

Vegetáriánus töltött paprika

Ezek a töltött paprikák nem olyanok, mint amilyeneket anyukád készített. Hús nélküliek és tele vannak friss ízekkel. Ezeket a paprikákat könnyedén elkészítheti tejmentes vagy vegán módon. A legtöbb töltött paprika olasz fűszerekkel készül, de én más irányba mentem. A kedvenc mexikói hozzávalóim közül néhányat használtam, köztük a pinto babot, a cseresznyeparadicsomot, a koriandert, a lime-ot, a chiliport és a köményt. A töltelék olyan finom, hogy akár köretként is meg tudnám enni! Ezek a paprikák kissé időigényesek, de minden egyes elemük egyszerűen elkészíthető.

A nagyszerű töltött paprika készítésének trükkje, hogy a paprikát a szárától lefelé a tövén keresztül kettévágjuk. Ezután a feleket elősütjük, amíg a felszeletelt széleken megpuhulnak és kissé karamellizálódnak. Így az ízük sűrűsödik, az állaguk pedig pont megfelelő - nem túl ropogós, de nem is esik szét.

Tegyél magadnak egy szívességet, és főzz extra barna rizst, ha már itt tartunk. Így egy lépéssel közelebb kerülsz a holnap esti vacsorához - mondjuk az extra zöldséges rizshez vagy bármelyik rizs alapú ételhez. Pacsi!

Hozzávalók

Sült paprika

4 nagy piros paprika, a szárától a tövéig félbevágva, a magokat és a hártyákat eltávolítva.

1 evőkanál extra szűz olívaolaj, szükség szerint

Finom só és frissen őrölt fekete bors, a megszóráshoz

Töltelék és feltét

½ csésze hosszú szemű barna rizs (vagy 1 ½ csésze főtt rizs)

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 nagy sárga hagyma, apróra vágva

½ teáskanál finom só, ízlés szerint

1 pint (2 csésze) cseresznyeparadicsom, félbevágva vagy negyedelve, ha nagyok

½ csésze apróra vágott friss koriander, plusz még több a díszítéshez

4 gerezd fokhagyma, préselve vagy aprítva

1 ½ teáskanál chilipor

1 teáskanál őrölt kömény

1 doboz (1 ½ csésze) pinto bab, leöblítve és lecsepegtetve

Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

1 evőkanál lime lé

4 uncia (kb. 1 csésze) reszelt részlegesen sovány mozzarella vagy cheddar

Választható köretek: Szeletelt érett avokádó vagy guacamole, esetleg egy kis koriander-kender pesto, vörös salsa, tejföl vagy vegán tejföl.

Utasítások

A paprika megsütéséhez: Melegítsük elő a sütőt 425 Fahrenheit-fokra. Helyezd a félbevágott paprikákat egy nagy, 9 x 13 hüvelykes tepsibe, vagy egy peremezett, sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg a paprikákat 1 evőkanál olívaolajjal, és szórjuk meg őket sóval és borssal. A kezünkkel kenjük be az olajjal a paprikák mindkét oldalát, majd rendezzük el őket a vágott oldalukkal felfelé. Süssük 20-25 percig, amíg a paprikák szélei kissé felhólyagosodnak, és villával könnyen átszúrhatók. Tegyük félre. A sütőt hagyja bekapcsolva a paprikák sütéséhez.

Közben főzzük meg a rizst: Forralj fel egy nagy fazék vizet. Öblítsd le a rizst egy finom szemű szűrőben, amíg a víz tiszta nem lesz. Adjuk a rizst a forrásban lévő vízhez, és fedetlenül forraljuk tovább 30 percig (szükség szerint csökkentsük a hőfokot, hogy ne folyjon túl a víz). Öntsük le a maradék főzővizet, és tegyük vissza a rizst a fazékba. Tegyük félre.

Készítsük el a tölteléket: Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat, amíg csillogni nem kezd. Add hozzá a hagymát és ½ teáskanál sót. Gyakran kevergetve főzzük, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 5 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, és főzzük addig, amíg kissé megpuhul, még kb. 5 percig.

Adjuk hozzá a koriandert, a fokhagymát, a chiliport és a köményt. Keverés közben addig főzzük, amíg a fokhagyma illatozni kezd, körülbelül 30-60 másodpercig.

Vegyük le a fazekat a tűzről, és adjuk hozzá a rizst, a babot, a lime levét és kb. 10 csavart fekete borsot. Keverjük össze, majd ízesítsük további sóval (én általában ¼ teáskanállal) és fekete borssal, ízlés szerint.

A paprikák töltéséhez először öntsük le a paprikában összegyűlt felesleges levet. Ezután bőségesen megtöltjük minden paprikát a rizskeverékkel (ha a paprikák valóban nagyok voltak, éppen elegendő tölteléknek kell maradnia - ha van felesleges, tegyük félre köretnek). A paprikák tetejére szórjuk a sajtot.

Süssük 425 fokon 12-13 percig, amíg a sajt helyenként aranyszínű nem lesz. Tálaljuk melegen, friss korianderlevéllel a tetején vagy tetszés szerinti egyéb díszítéssel. A maradék lefedve, a hűtőszekrényben akár 4 napig is eláll. Úgy gondolom, hogy több hónapig is jól fagyasztható, de nem próbáltam ki, hogy biztos legyek benne.