, 2022/6/29
Ígérem, hogy ez lesz a legjobb tiramisu recept, amit valaha ettél! Lehet, hogy az én receptem egy kicsit más, mint a legtöbb, magát "autentikusnak" mondó recept, de az igazat megvallva annyi különböző tiramisu recept van, ahány olasz nagymama, mindegyiknek megvan a maga kis csavarja. Némelyikük nem is igazi tiramisu.
Kezdjük azzal, hogy összegyűjtjük a Tiramisu elkészítéséhez szükséges hozzávalókat. A séfek nyelvén ezt "Mise en Place"-nek hívják, ami azt jelenti, hogy "Minden a helyén". Nemcsak a hozzávalók előre történő összeállítása gyorsítja fel a főzési folyamatot, hanem segít abban is, hogy minden meg legyen, ami az étel elkészítéséhez szükséges.
Hozzávalók
6 nagy tojássárgája (kb. ½ csésze tojássárgája)
1 csésze szuperfinom vagy lehetőleg kristálycukor
1¼ csésze mascarpone sajt ( szobahőmérsékletű)
1¾ csésze tejszínhab
30 darab olasz mézeskalács, kb. 1 ½ a 7 unciás csomagból (Savoiardi stílusú)
1 csésze hideg eszpresszó vagy erős kávé
½ csésze kávéízesítésű likőr opcionálisan
1 uncia cukrozatlan kakaó a porozáshoz
Útmutató
Így készítsd el a Sabayont:
Ha készen álszl a sabayon elkészítésére, tegyél körülbelül egy hüvelyknyi vizet egy kis lábasba, és forrald fel. Csökkentsd a hőfokot forráspontra, és helyezz egy tálat a kis fazék tetejére úgy, hogy az a fazékon üljön, de ne érjen a vízhez.
Most kezd el a Sabayon elkészítését:
Add a tojássárgáját és a cukrot a tálba, és habverővel keverd össze az összetevőket. Helyezd a tálat a kis fazék forró vízre. Egy habverő segítségével keverd folyamatosan a tojás-cukor keveréket körülbelül 10 percig. Ez megfőzi a tojásokat. A keverék térfogata növekedni fog, ahogy besűrűsödik. Ez a sabayon. Miután befejezted a sabayon felverését, vedd le a tálat a tűzről, és továbbra is verd fel a tojássárgákat, hogy segítsen kihűlni. A keveréknek sűrűnek és citromsárga színűnek kell lennie. Hagyd rövid ideig hűlni, mielőtt belekevered a mascarponét.
**Ha a tál kezd túl forró lenni, emeld le a vízzel teli edényről kb. 15 másodpercre, miközben tovább vered a keveréket. Ezt olyan gyakran teheted meg, amilyen gyakran szükséges.
Ha szuperfinom / ricinus cukor helyett hagyományos cukrot használtál, a kész sabayon szemcsés lehet. Ez nem baj, majd befejezi a feloldódást, amíg a tiramisu megszilárdul.
Adjuk hozzá a szobahőmérsékletű Mascarponét a felvert tojássárgájához, és keverjük jól össze. Ne keverjük túl, ez alvadást okozhat.
A mascarponénak csak 15-20 percig kell megdermednie. Ne hagyjuk, hogy felmelegedjen.
Egy másik tálban elektromos keverővel verjük fel a tejszínt kemény habbá. (kézi mixerrel vagy botmixerrel is lehet). Ez a folyamat lassú legyen, kezdjük. alacsony fokozaton, növelve a sebességet körülbelül tíz perc alatt.
Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a tejszínhab összetörjön. A tejszínnek jéghidegnek és a lehető legfrissebbnek kell lennie. Keresd a leghosszabb lejárati idejű tejszínt.
Óvatosan forgasd a tejszínhabot a mascarpone sabayon keverékhez, és tedd hűtőbe, amíg készen áll a tiramisu összeállítására.
Keverd össze a hideg eszpresszót (vagy erős kávét) a kávélikőrrel, és mártsd bele a mézeskalácsokat a keverékbe, csak annyi ideig, hogy nedvesek legyenek, ne áztasd őket!
Ha nem használhatsz alkoholt, hagyd el a likőrt.
Rendezzük el a mézeskalácsokat egy 9 hüvelykes négyzet alakú sütőforma (vagy hasonló méretű edény) alján.
Kanalazzuk a mascarponés krémtöltelék felét a ladyfingersre.
Ismételd meg a folyamatot egy másik réteg ladyfingerszel.
Adjunk hozzá egy újabb réteg tiramisu-krémet
Legalább 4 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Egy éjszakán át a legjobb.
Tálalás előtt kakaóval megszórjuk.
Hiteles olasz Tiramisu recept
Tiramisu Hozzávalók
300 g (kb. 30) Savoiardi Ladyfingers.
500 g (1,1 font = 2 1/4 csésze) mascarpone sajt.
4 közepes méretű tojás (kb. 220 g/7,7 oz héj nélkül)
100 g (1/2 csésze) kristálycukor
300 ml (1 ¼ csésze) kávé (jobb, ha eszpresszó)
2 evőkanál rum vagy Marsala
cukrozatlan kakaópor
A tiramisu az egyik leghíresebb olasz desszert a világon, Trevisóban (egy Velence melletti kedves városban) született, finom és könnyen elkészíthető.
1. lépés) - Először is készítsük el a kávét. A gyors és finom olasz kávéhoz egy eszpresszógépet használtunk. Ezután adjunk hozzá 2 evőkanál rumot vagy Marsala bort.
Ez nem kötelező. Ha nem szereted a likőröket, vagy gyerekeknek készíted a Tiramisut, ne használd. A tiramisu ugyanúgy nagyszerű lesz likőr nélkül is. Tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
2. lépés) - Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától. Tedd félre a sárgáját, és verd kemény habbá a tojásfehérjét: akkor fogod elérni, ha a tojásfehérje nem mozdul, ha megfordítod a tálat.
Ne feledje, hogy a tojásfehérjéket kemény habbá veréséhez nem szabad, hogy nyoma legyen a tojássárgájának. Ha kész, tegye félre.
3. lépés) - Most egy tálban a tojássárgáját a cukorral világosra és simára verjük, 3-5 percig.
4. lépés) - Közben öntsük a mascarpone sajtot egy tálba, és egy kanállal dolgozzuk össze, hogy puhább legyen. A mascarpone sajtnak kiváló minőségűnek, krémesnek és sűrűnek kell lennie. Amikor a tojássárgák elkészültek, adjuk hozzá a mascarpone sajtot.
5. lépés) - A rugalmas szélű k-verővel lassan, 2-3 percig verjük a mascarponés krémet. Most adjuk hozzá a keményre vert tojásfehérjét.
6. lépés) - Keverjük össze fakanállal, alulról felfelé haladva. Lassan keverjük simára és krémesre.
7. lépés) - Most készítsük el a ladyfingers és a mascarpone krém rétegeit. Készíthetünk 2 vagy több réteget is, attól függően, hogy milyen széles és mély a tepsink.
Mártsuk a mézeskalácsokat gyorsan (1-2 másodperc alatt) a kávéba. Ezután rendezzük el a mézeskalácsokat a tetszés szerinti formába.
FONTOS! A mézeskalácsok ne áztassanak túl sok kávét, különben a tiramisu túl gazdag lesz a kávéban és folyós.
8. lépés) - Rendezzük el őket úgy, hogy ellepjék a lábas alját. Ezután kenjük a mascarponés krémet a mézeskalácsokra.
9. lépés) - Tegyünk rá egy újabb réteg mézeskalácsot, majd a tetejére még több mascarponekrémet. Ha az utolsó réteget készítjük, a mascarponekrémet bőségesen kenjük meg.
10. lépés) - Végül szórjuk meg kakaóporral. Ha szeretnéd, még étcsokoládéforgácsot is tehetsz bele.
Tálalás előtt hagyjuk 3 órát pihenni a hűtőszekrényben. Még jobb, ha már előző nap elkészítjük a tiramisut, és egy éjszakán át pihentetjük.