, 2022/6/27

Ezt az elegáns ételt olyan könnyű elkészíteni, hogy az már-már bűntény. De szerencsére nem hiszem, hogy bárki bajba kerülne azért, mert igazán különleges csirkét készít, ami a hétköznap esti vacsorától kezdve a vacsoraestig bármihez illik - még akkor is, ha csak fél órát vesz igénybe.

chicken breast with cream

Az első trükk, hogy a csirkét vaj és olaj keverékében barnára pirítjuk. Ez adja a csirke ízének és barnulásának legjobb kombinációját. Ha a mellek kissé vastagok (ami valószínűleg így lesz), akkor ezen a ponton nem sülnek át teljesen. Ez egy jó dolog! Helyezze őket egy tepsibe, és hagyja, hogy finoman befejezzék a sütőben a sütést, amíg elkészíti a mártást.

Ehhez a mártáshoz csak adj egy kis bort a serpenyőbe, és hagyd, hogy a felére csökkenjen. Itt ne aggódj a pontos mérések miatt, csak nézd meg. Az alkohol nagy része elpárolog ezen a ponton, és csak az ízt és a savakat hagyja hátra. Ezután adjunk hozzá egy kis tejszínt a serpenyőbe. Ne fukarkodj, és próbálj meg fél-fél tejszínt használni. A tejszínben lévő zsiradékra azért van szükség, hogy a mártás sima maradjon. Végül, de nem utolsósorban keverd bele a mustárt, a kapribogyót és a petrezselymet. Kanalazzuk ezt a (most már kész) csirkére, és tálaljuk!

Összetevők

4 bőr nélküli, csont nélküli csirkemell (összesen kb. 1 1/2 font)

Só és bors, ízlés szerint

1/4 csésze általános liszt

1 1/2 evőkanál sótlan vaj

1 1/2 evőkanál olaj

1 csésze fehérbor

1 csésze tejszín

1 kerek teáskanál dijoni mustár

3 evőkanál kapribogyó, jól leöblítve

2 evőkanál apróra vágott friss petrezselymet

Módszer

Melegítsük fel a sütőt:

350 F-ra. Helyezzünk egy tepsit a tűzhely mellé, készenlétben a csirkének.

Készítsd elő a csirkét:

Fűszerezd a csirkemellet mindkét oldalán sóval és borssal.

Önts lisztet egy nagy tányérra, és szórd bele a csirkemelleket, amíg jól bevonja. Rázd le a felesleget.

Csirkemell mustárkrémmártással

Barnítsd meg a csirkét:

Egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon melegítsd fel a vajat és az olajat. Amikor a vaj megolvadt és habosnak tűnik, tedd bele a csirkét (ha a serpenyő nem elég nagy, dolgozz több részletben, hogy ne legyen túlzsúfolva a serpenyő).

Barnítsd a csirkét oldalanként 3 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz.

Fejezd be a csirkét a sütőben:

Tedd át a csirkét a sütőlapra, és tedd a sütőbe 5 percre (hosszabb időre, ha a csirkemell vastag), vagy amíg a mell legvastagabb részébe szúrt hőmérő 165 fokot mutat.

Ha a csirke a mártás előtt elkészül, tedd át egy tálalótálra, és lazán sátrat húzva fóliával tartsd melegen.

Készítsd el a mártást:

Amíg a csirke elkészül, állítsd vissza a serpenyőt közepes lángra, és öntsd hozzá a bort. Legyél óvatos, mivel a serpenyőben lévő olaj egy kicsit peregni fog, amikor hozzáadod a bort. Főzzük 5 percig, vagy amíg a bor körülbelül a felére csökken.

Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük 2-3 percig, vagy amíg a mártás bevonja a kanál hátulját.

Keverjük bele a mustárt, a kapribogyót és a petrezselymet, egy kevés petrezselymet a tetejére szórva tartogatva. Kóstold meg, és ha szeretnéd, adj hozzá még sót és borsot.

Tálald a csirkét:

Helyezz minden csirkemellet egy tányérra, locsold meg a mártással, és szórd meg a maradék petrezselyemmel.

Krémes fokhagymás csirkemell

A karamellizált hagymával és fokhagymával töltött, ellenállhatatlan fokhagymamártásban sült csirkemell a csirke vacsora győztese! Egyszerű és finom kényelmi étel a javából. Az enyhén lisztezett, csont nélküli csirkemelleket vajban és olajban serpenyőben aranyszínűre és ropogósra sütjük, mielőtt egy ínycsiklandó fokhagymakrémes mártásba kerülnének. Tele van karamellizált ízekkel, és SZERETNI fogod, hogy milyen egyszerű ez!

Összetevők

A csirkéhez:

2-3 nagy csont és bőr nélküli csirkemell, vízszintesen félbevágva, hogy 4 db legyen.

4 evőkanál liszt (általános vagy sima liszt)

4 evőkanál finomra reszelt friss parmezán sajt

2 teáskanál só

1 teáskanál fokhagymapor

1/2 teáskanál fekete törött bors

A szószhoz: A mártáshoz

5 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

1 kis hagyma apróra vágva

1 egész fej fokhagyma meghámozva és 10-12 gerezdre osztva

1 1/4 csésze csirkehúsleves (alaplé)

1 1/4 csésze fél és fél vagy tejszín (vagy párolt tej)

1/2 csésze finomra reszelt friss parmezán sajt

2 evőkanál friss petrezselyem, a tálaláshoz

Útmutató

Fűszerezd a csirkét sóval, fokhagymaporral és borssal.

Egy sekély tálban keverjük össze a lisztet, a parmezán sajtot. Szórjuk a csirkét a lisztkeverékbe; rázzuk le a felesleget.

Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőfokon. Forgassa meg a serpenyőt, hogy egyenletesen bevonja.

Süss 2-3 csirkemellet, amíg mindkét oldalukon aranyszínűre sül, átsül, és már nem rózsaszínű (kb. 4-5 perc oldalanként, a csirke vastagságától függően). Tegyük át egy meleg tányérra. Tegye félre.

Töröld át a serpenyőt papírtörlővel. Ismételd meg ezt a műveletet a maradék olajjal, vajjal és csirkemellekkel. Amikor megsült, tedd át a csirkét ugyanarra a tányérra.

Csökkentsd a hőfokot közepesre. Párold a hagymát a serpenyőben lévő maradék olajban/levekben, amíg megpuhul.

Törj össze 6 egész gerezd fokhagymát egy kés hátuljának tompa élével.

Add a serpenyőbe a maradék olajat, és melegítsd át, keverd át a hagymával. Párold a zúzott fokhagymagerezdeket és az egész fokhagymagerezdeket, amíg illatosak lesznek, kb. 2-3 percig. Add hozzá a húslevest, hogy a serpenyőt leoltsa. Kaparjuk fel a megbarnult részeket, és hagyjuk párolódni és a felére csökkenteni, körülbelül 5 percig.

Csökkentsd a hőfokot közepesen alacsonyra. Öntsük bele a tejszínt. Forraljuk a mártást kb. 2-3 percig gyengén párolva, hogy az összes íz összeérjen.

Keverd bele a parmezán sajtot. Folytasd a főzést óvatosan kb. 2-3 percig, amíg a sajt elolvad, közben időnként megkeverve. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezd.

Add vissza a csirkét a serpenyőbe, és hagyd további 2-3 percig főni, hogy a mártás ízlése szerint besűrűsödjön. A csirkemell magába szívja az összes finom ízt.

Díszítsd petrezselyemmel és egy kevés fekete törött borssal.

Tálald tésztával, karfiolpürével, cukkinitésztával, rizzsel vagy burgonyapürével.