, 2022/6/28

Currys sárga borsópörkölt Nem tudunk betelni ezzel az illatos, finom, lélekmelengető currys sárgaborsópörkölttel. Ez a főzelék minden szempontból megfelel: egyszerű, laktató és nagyon finom. A kiadós sárgaborsó, az ízletes hagyma és paprika, a pikáns gyömbér, a meleg fűszerek és a zamatos kókusztej együttesen alkotják ezt a megnyugtató, álomszerű pörköltet, amelytől a családban mindenki az asztalhoz fog rohanni. Teljes értékű növényi alapú, vegán, növényi alapú, olajmentes, finomított cukormentes, nem tartalmaz erősen feldolgozott összetevőket, és gluténmentes.

yellow pea stew

Lassan odakint egyre hidegebb van, és a nap egyre korábban megy le; itt az ősz! Itt az ideje, hogy leveseket és pörkölteket tálaljunk. Nálunk mindig készen állunk a pörköltre! Ezt már említettem korábban, de érdemes még egyszer elmondani, hogy mi keményvonalas pörkölt-rajongók vagyunk. Úgy értem, mit nem lehet szeretni, nem igaz? Finomságok egy tálban. Ízletesebbé teszi a hidegebb napok, és még hidegebb éjszakák elfogadását, nem igaz? Adjátok ide a bolyhos köntösömet, egy pokrócot és egy gyönyörű, gőzölgő, forró tál pörköltet, és máris kész vagyok.

Összetevők

Skála

1 közepes sárga hagyma, apróra vágva

1 piros paprika, apró kockákra vágva

1 evőkanál apróra vágott fokhagyma

1 teáskanál apróra vágott gyömbér

2 csésze víz

2 csésze zöldségleves *

4 evőkanál vörös curry paszta *

¼ teáskanál zúzott pirospaprika pehely

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál hagymapor

1 evőkanál szárított darált hagyma

1 ½ csésze főzés nélküli sárga borsó *

1 babérlevél

½ teáskanál tengeri só *

1 - [ 14 oz. konzerv ] lite kókusztej *

Választható feltét Hozzávalók: A főzőtálakhoz a következő hozzávalókat adjuk hozzá: 1:

Friss zöldségek

Kemencében sült burgonya

Útmutató

Egy nagy kerámia/zománc bélésű holland sütőbe/fazékba vagy hasonlóan nagy lábasba tedd bele a kockára vágott hagymát és paprikát. Közepes lángon 5-7 percig párold őket, hogy megpuhuljanak. Adjunk hozzá egy kis vizet, ha elkezdenek ragadni.

Ha a hagyma és a paprika megpuhult, akkor vegyük kicsit lejjebb a hőfokot, majd adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a gyömbért, és pároljuk egy percig.

Add hozzá az összes többi hozzávalót, kivéve a lite kókusztejet. Keverd jól össze, hogy a keverék összeálljon. Emeljük fel a hőfokot, hogy a keverék felforrjon, majd vegyük le a hőfokot párolásra. Párold 30 percig.

30 perc elteltével adjuk hozzá a kókusztejet; jól keverjük össze, és főzzük tovább, amíg a sárgaborsó megpuhul.

Tálald kedvenc feltétjeiddel és/vagy friss bébi rukkolával, és/vagy sütőben sült burgonyával.

Sárga borsópörkölt recept másképpen

A sárga hasított borsópörkölt receptje remek étel a rohanó időkben. Akár előre elkészítheted hétvégére, és egy nagy fazéknyi laktató finomság áll készen az étkezésekhez, vagy hétköznapokon más változatban tálalhatod.

Sárga borsópörkölt recept

A Stew, vagy Dall, mivel szárított hüvelyeseket használunk, nagyon sokoldalúan felhasználható. Tavasszal friss zöldfűszerekkel, nyáron karfiollal, télen pedig káposztával készíthetjük. Ami éppen rendelkezésre áll, az megy. Ha tetszik az ötlet, de nem vagy biztos a sárgaborsóban, használj helyette lencsét, ugyanúgy működik.

Összetevők

1 evőkanál kókuszolaj

1 csésze hagyma, apróra vágva

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál őrölt kurkuma

½ teáskanál gyömbér apróra vágva

1⁄2 teáskanál pirospaprika, törve

2 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 sárgarépa apróra vágva

2 csésze karfiol, apróra vágva (vagy kelkáposzta, káposzta, karalábé)

1 csésze burgonya kockára vágva

2 csésze paradicsom, apróra vágva

2 csésze zöldségleves

2 -3 csésze víz

1 font sárga borsó

1 evőkanál friss koriander, apróra vágva

1 evőkanál miso paszta

Bors, só, Braggs folyékony szója ízlés szerint.

Hozzávalók beszerzése

Készítette

Cikória logó

Útmutató

Kezdjük a hasított borsó leöblítésével és beáztatásával.

Egy nagy serpenyőben közepes-magas hőfokon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a köményt, kurkumát, gyömbért, csípős paprikát és fokhagymát.

Add hozzá a sárgarépát, a karfiolt és a paradicsomot; párold 1 percig.

Keverjük bele a húslevest, a vizet és a borsót; forraljuk fel.

Fedjük le, csökkentsük a hőfokot, és főzzük 35 percig, vagy amíg a borsó megpuhul.

Keverjük bele a misót, a koriandert és a fűszereket.

Brit sárgaborsó pörkölt

Hozzávalók

A fűszeres pörkölthez

300 g sárgaborsó

2 vöröshagyma

200 g mángold

5 gerezd fokhagyma

30 g gyömbér

30 curry levél

1 1/2 teáskanál köménymag

1 teáskanál koriandermag

½ teáskanál garam masala

½ teáskanál chilipor

¼ teáskanál fahéj

¼ teáskanál kurkuma

1 doboz cseresznyeparadicsom

400 ml zabtej

125 g barna rizs

1 citrom

A Temperához

2 gerezd fokhagyma

1 piros chili

1 teáskanál mustármag

10 curry levél

Módszer

Adjuk a borsót egy serpenyőbe 1 teáskanál sóval és 600 ml vízzel együtt. Forraljuk fel, és fedő alatt 45 percig vagy puhára főzzük, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet. Kapcsoljuk le a lángot, és tartsuk lefedve, amíg nem használjuk.

Közben hámozd meg és aprítsd fel a hagymát (egy fél apróra vágott hagymát tegyél félre a temperáláshoz), és kevés olajon óvatosan párold meg egy lábasban. A mángold leveleit csíkozzuk le és tépkedjük durvára, majd tartsuk a hűtőben későbbre. Ezután vágjuk fel a szárakat, és adjuk a hagymához. Amíg a hagyma és a szárak lassan főnek, meghámozzuk és finomra vágjuk a fokhagymát. Julienne-eljük a gyömbért (a héját rajta hagyhatjuk), és szedjük le a curryleveleket. Ezután pirítsd meg a kömény- és koriandermagot egy kis serpenyőben, majd egy mozsárban törd finomra. Amikor a hagyma és a mángoldszár megpuhult, adjuk hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a currylevelek kb. 2/3-át. Folytasd a főzést, amíg a levelek ropogni nem kezdenek, majd add hozzá az összes fűszert a serpenyőhöz, és főzd körülbelül 30 másodpercig, hogy az ízek felébredjenek.

Tedd bele a cseresznyeparadicsomokat, és közben egy kanállal törd össze őket. Töltsd fel a paradicsomos dobozt a zabtejjel (egy doboz 400 ml), és add hozzá a serpenyőhöz a főtt borsó kb. felével együtt, a főzőfolyadékkal együtt. Forraljuk fel, és fedő alatt főzzük 1 órán át, miközben időnként megkeverjük, hogy ne ragadjon össze.

Közvetlenül az óra letelte előtt elkezdhetjük főzni a barna rizst a csomagolás utasításai szerint (én az enyémet dupla vízzel és egy kis sóval 25 percig főzöm). Ha megfőtt, csak kapcsoljuk le a tűzhelyet, és tálalásig tartsuk lefedve.

A pörkölt befejezéséhez vegyük le a fedőt, és pároljuk tovább, amíg a borsó elkezd szétesni és besűrűsödni (30 perc). Egy krumplinyomóval is összetörhetjük őket. Adjuk hozzá a maradék borsót a főzőfolyadékával együtt, valamint a félretett mángoldleveleket. Főzzük még 5-10 percig, amíg a mángold megfonnyad.

Közben készítsd el a temperát.hámozd meg és vágs finomra a fokhagymát és a chilit. Egy serpenyőben pirítsd meg a mustármagot egy percig. Adjunk hozzá egy kevés semleges olajat, valamint a maradék hagymát és egy csipet sót, és közepes-magas hőfokon pirítsuk, amíg a hagyma éppen csak barnulni nem kezd. Adjuk hozzá a fokhagymát, a curryleveleket és a felszeletelt piros chilit, és süssük még egy percig, amíg a fokhagymaszeletek enyhén aranyszínűek, a currylevelek pedig ropogósak lesznek. Vegyük le a tűzről, és adjunk hozzá még egy kis olajat, hogy megszakítsuk a pirulást.

Facsard a citrom levét a pörköltbe, és keverd át. Tálaljuk tálkákba, és a tetejére tegyük a temperát, a barna rizs mellé.