, 2022/7/2
Krémes rizspuding receptet keresel? Ez az én abszolút kedvenc rizspudingom, ami szerintem a legjobb, legfinomabb rizspuding, amit csak készíthetsz! Ezt a tűzhelyes rizspudingot mindig is készítettem. Évtizedek óta :) Könnyen lehet, hogy ez a kedvenc rizspuding receptem.
És bár egy kicsit több időt vesz igénybe, mint néhány rizspuding recept, a legkrémesebb és legfinomabb rizspudingot kapjuk. Mindenképpen megéri!
Tudom, hogy néhányan hajlamosak úgy gondolni rá, mint egy elég szerény ételre, de ha jól csináljuk, akkor ez a legmesszebb van a szerény ételektől.
Extra krémes rizspuding
Összetevők
4 csésze teljes tej (3,5% b.f.), plusz szükség szerint még 1 csésze tej.
1/2 csésze hosszú szemű fehér rizs vagy Arborio rizs, *vagy lásd a megjegyzéseket más rizsfajtákhoz.
2/3 csésze tejszínhab, 35% b.f.
1/3 csésze fehér kristálycukor, vagy csökkentse ízlés szerint.
2 nagy tojássárgája
1 1/2 teáskanál tiszta vanília vagy vaníliarúdpaszta
1/8 teáskanál só
Választható: 1/2 csésze mazsola
Útmutató
Öblítsünk ki egy nagy lábast hideg vízzel. Ne szárítsuk ki. Állítsuk a tűzhelyre közepes lángon. Adjuk hozzá a tejet. Forrásig melegítsük a tejet, közepes lángon, rendszeresen kevergetve. FIGYELEMMEL figyeld, ahogy közeledik a forráshoz! Amikor a tej eléri a forráspontot, felforr, és esetleg átforrósodik. Ez nem jó dolog.
Amikor a tej felforrt, keverd bele a rizst, és addig keverd, amíg a keverék vissza nem forr. Csökkentsd a hőfokot egy árnyalattal magasabbra, mint az alacsony, vagy arra a szintre a tűzhelyeden, ami lehetővé teszi, hogy a keverék finoman főjön (buborékosodjon a felszínre törve, de ne túl erőteljesen). Párold 30 percig, 10 percenként megkeverve a keveréket (Fontos, hogy rendszeresen keverd meg, és ügyelj arra, hogy a rizs ne ragadjon a serpenyő aljára. Észre fogod venni, hogy a keverék tetején valószínűleg egy bőr képződött. Ne távolítsd el. Csak keverd vissza).
Közben egy közepes méretű tálban villával keverd össze a tejszínt, a cukrot, a tojássárgáját, a vaníliát és a sót. Tegyük félre a pultra, amíg a rizs fő, a villát hagyjuk a tálban. Tegyünk ki egy merőkanalat is, hogy használhassuk. Én ezt a rizs főzése után szoktam csinálni, hogy a keverék szobahőmérsékletű legyen, mire szükség lesz rá.
Miután a tej/rizs 30 percig főtt, folytasd a főzést, de 5 percenként keverd meg. Minden egyes keverésnél kezdjük el tesztelni a rizs elkészültét egy-egy darab megkóstolásával. Azt szeretnéd, hogy a rizs puha legyen (tehát ne legyen kemény a közepe). **A használt rizstől függően a keverék ezen a ponton kezdhet sűrűsödni, és kevés tejszerű folyadék marad. Ha így van, minden egyes keverésnél adj még forró tejet vagy vizet a fazékba, csak annyit, amennyire a keverék fellazításához szükséges. Figyeljünk nagyon, és ne hagyjuk, hogy a keverék kiszáradjon, mert megperzselődik. Folytasd a főzést, kevergetve és szükség szerint további tejet adagolva, amíg a rizs megpuhul. A legtöbb rizs általában körülbelül 45-50 perc teljes főzési idő alatt készül el. Sok múlik azon, hogy a keverék milyen erősen forr, ezért nincs kemény és gyors szabály. Az ízlelési próba a legjobb mutató.
Amint a rizs megfőtt, csúsztasd le az edényt a tűzről, hogy elkerüld a megperzselődést. Keverd fel újra a tojásos keveréket a villával. A merőkanál segítségével kanalazz ki egy merőkanálnyi forró rizs-tej keveréket, annyi folyadékot véve magához, amennyit csak tud, de ne aggódj, ha a rizs egy részét magával hozza. A merőkanállal a bal kezedben (feltételezve, hogy jobbkezes vagy, ha nem, fordítva), és a jobb kezeddel kezd el a tojásos keveréket a villával felveregetni, először cseppenként kezd el hozzáadni a forró keveréket a tojásokhoz, miközben folyamatosan felvered a villával. Lassan, folyamatos habverés közben addig növeld a keveréket, amíg a teljes kanálnyi mennyiséget hozzá nem adtad. Vegyél egy másik kanálnyi forró folyadékot, és azt is lassan, folyamatos habverővel adagold a tojásos keverékhez. Addig adagold tovább a forró folyadékot, amíg legalább 1 1/2 csésze-1 3/4 csésze most már felmelegedett folyadékot nem kapsz a tálban. Ha elérte ezt a pontot, öntsd a felmelegített tojásos keveréket a főzőedényébe.
Tedd vissza a lábast a tűzre, közepesen alacsony hőfokon. Főzd, szinte folyamatosan kevergetve, éppen csak addig, amíg egy tízcentis buborék nem törik fel a puding felszínére. A pudingnak érezhetően besűrűsödöttnek és szószosnak kell lennie, de még mindig inkább szósznak, mint rizsnek (a puding a hűtőben jobban megdermed, ahogy hűl). Ha a folyadék majdnem tej állagúnak tűnik (és nem tejszín állagúnak), akkor túl híg. Keverés közben főzzük még egy kicsit tovább.
Figyelj azonban arra, hogy soha ne hagyd, hogy a keverék erőteljesen felforrjon, miután hozzáadtad a tojásos keveréket, mert a végén rántottát kaphatsz.
Ha mazsolát használunk, tegyük egy közepes-nagy tál aljára. Amikor a puding megfőtt, azonnal öntsd a forró keveréket a mazsolára. Jól keverd össze, hogy összeálljon. Hagyd állni a pulton kb. 5 percig, hogy a gőz lecsökkenjen, majd fedd le a tálat fóliával, és tedd a hűtőszekrénybe. Hagyjuk kihűlni és megdermedni, legalább 6 órán át, vagy lehetőleg egy éjszakán át. A puding megdermed, ahogy hűl. Tálaláshoz egyszerűen keverd össze és kanalazzuk tálkákba. Ha kívánod, fahéjjal megszórva tálald. Ha a puding túl sűrű, vagy túl sűrű lesz, egyszerűen adjunk hozzá egy evőkanálnyi tejszínt a keverékhez, és keverjük el. Ha melegítve szereted a tejberizst, akkor mikrohullámú sütőben vagy egy kis lábosban kissé felmelegítheted.
Rizspuding
Hozzávalók
40 g/1½ uncia vaj
100g/3½fl oz puding rizs (vagy spanyol paella rizs)
75g/2½oz porcukor
1 liter/1¾ pint teljes zsírtartalmú tej
150ml/5fl oz dupla tejszín
1 teáskanál vaníliakivonat vagy ½ hosszában kettévágott vaníliarúd
csipetnyi só
bőven frissen reszelt szerecsendió
Módszer
Melegítsük elő a sütőt 140C/285F/Gas 1-re.
Olvasszuk fel a vajat egy nehéz lábasban, közepes lángon. Adjuk hozzá a rizst, és keverjük össze, hogy bevonja. Adjuk hozzá a cukrot, és addig keverjük, amíg feloldódik. Folytassuk a keverést, amíg a rizs megduzzad és ragacsossá válik a cukortól.
Öntsük hozzá a tejet, és addig keverjük, amíg nem marad csomómentes. Adjuk hozzá a tejszínt és a vaníliát, és forraljuk fel a keveréket. Ha ezt elérte, keverje meg még egyszer utoljára a keveréket, és reszelje rá legalább egyharmad szerecsendiót. Süssük 1-1½ órán át, és ha a felületek túl gyorsan barnulnának, fedjük le fóliával.
Amint a felszínen vékony, ponyvaszerű bőr jelenik meg, és a puding csak éppen csak meginog a közepén, kész. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Recept tippek
Én a tejberizst sima rizspudingként szeretem, de adhatunk hozzá gyümölcsöt, mazsolát vagy lekvárt is.