, 2022/7/5

Ezt a receptet nyugodtan variálhatjátok darált pulykával vagy csirkével, ha esetleg nem szeretitek a marhát, bár szerintem pont ettől más, na meg a vörösbor is jobban megy hozzá.

casseroled broad beans

A bulgurral rakott zöldbab elkészítéséhez az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát 5-10 perc alatt lepirítjuk közepesen erős lángon a kókuszolajon. Jöhet hozzá a paradicsom, a fűszerkömény és a füstölt paprika, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vörösborral.

Marhahúsos rakott zöldbab zsályás bulgurral

A negyedére forraljuk, aztán jöhet bele az alaplé, és forrás után egy botmixerrel lezúzzuk. Beletesszük a babért és a marhahúst, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megfő, és egy sűrű ragut kapunk. (Ha szükséges, közben adagolhatunk hozzá alaplevet.) A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk. A bulgurt, mint egy tésztát, sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg van egy minimális roppanása  (háromnegyedig), majd leszűrjük.

A bulgurt összekeverjük az aprított zsályával, majd egy nagyjából 20 x 30 cm-es sütőformába tesszük. Jöhet rá a ragu és a zöldbab, végül rákanalazzuk a joghurtot, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Hozzávalók

6 főre + A raguhoz

180 g hagyma

1 - 2 gerezd fokhagyma

20 g paprika

20 g kókuszolaj

25 g paradicsom

½ tk fűszerkömény

1 ek füstölt paprika

só, bors

150 ml vörösbor

500 ml alaplé

2 db babérlevél

800 g darált marhahús

Az összeállításhoz

400 g zöldbab

250 g bulgur

1 csokor zsálya

200 g natúr joghurt

Rakott zöldbab csirkemellel

Hozzávalók

50 dkg zöldbab

40 dkg csirkemellfilé

1 bögre rizs

3 dl tejföl

1 közepes db vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

8 dl víz

só ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint

lestyán ízlés szerint

0.5 dl napraforgó olaj

1 dl tej

2 csapott ek finomliszt

1 tk vaj

Elkészítés

A csirkemellet apró kockára vágjuk, a hagymát, fokhagymát úgyszintén.

Csirkepaprikást készítünk.: Olajon megdinszteljük a hagymát. Mikor üvegesre sült, hozzáadjuk a fokhagymát, 10-15 másodpercig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Addig pörköljük, amíg a hús fehér nem lesz. Ekkor sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, átkeverjük, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Ebben pároljuk, amíg omlós nem lesz. (Forrástól számítva kb. 30-40 perc.) Tejfölös habarással besűrítjük. Kb. 1 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt.

Egy bögre rizst (3 dl) átmossuk, és 6 dl sós vízben megfőzzük. Egy csipet lestyánnal még ízletesebbre fő meg.

A zöldbabot enyhén sózott vízben megfőzzük. Kb. 20-25 perc. Egy csipet lestyánnal itt sem lőhetünk mellé :)

Amikor minden megfőtt, akkor vajjal kikent jénaiba rakjuk rétegezve. Zöldbab, rizs, hús, rizs, zöldbab, tejföl, reszelt sajt.

Sütőben sütjük 200 fokon, amíg a sajt kicsit megpirul.

Sütés hőfoka: 200 °C

Sütés ideje: 20 perc