, 2022/7/5
Ezt a receptet nyugodtan variálhatjátok darált pulykával vagy csirkével, ha esetleg nem szeretitek a marhát, bár szerintem pont ettől más, na meg a vörösbor is jobban megy hozzá.
A bulgurral rakott zöldbab elkészítéséhez az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát 5-10 perc alatt lepirítjuk közepesen erős lángon a kókuszolajon. Jöhet hozzá a paradicsom, a fűszerkömény és a füstölt paprika, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük, és felöntjük a vörösborral.
Marhahúsos rakott zöldbab zsályás bulgurral
A negyedére forraljuk, aztán jöhet bele az alaplé, és forrás után egy botmixerrel lezúzzuk. Beletesszük a babért és a marhahúst, és addig rotyogtatjuk, amíg a hús megfő, és egy sűrű ragut kapunk. (Ha szükséges, közben adagolhatunk hozzá alaplevet.) A zöldbabot forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk. A bulgurt, mint egy tésztát, sós, forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg van egy minimális roppanása (háromnegyedig), majd leszűrjük.
A bulgurt összekeverjük az aprított zsályával, majd egy nagyjából 20 x 30 cm-es sütőformába tesszük. Jöhet rá a ragu és a zöldbab, végül rákanalazzuk a joghurtot, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Hozzávalók
6 főre + A raguhoz
180 g hagyma
1 - 2 gerezd fokhagyma
20 g paprika
20 g kókuszolaj
25 g paradicsom
½ tk fűszerkömény
1 ek füstölt paprika
só, bors
150 ml vörösbor
500 ml alaplé
2 db babérlevél
800 g darált marhahús
Az összeállításhoz
400 g zöldbab
250 g bulgur
1 csokor zsálya
200 g natúr joghurt
Rakott zöldbab csirkemellel
Hozzávalók
50 dkg zöldbab
40 dkg csirkemellfilé
1 bögre rizs
3 dl tejföl
1 közepes db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
8 dl víz
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
lestyán ízlés szerint
0.5 dl napraforgó olaj
1 dl tej
2 csapott ek finomliszt
1 tk vaj
Elkészítés
A csirkemellet apró kockára vágjuk, a hagymát, fokhagymát úgyszintén.
Csirkepaprikást készítünk.: Olajon megdinszteljük a hagymát. Mikor üvegesre sült, hozzáadjuk a fokhagymát, 10-15 másodpercig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Addig pörköljük, amíg a hús fehér nem lesz. Ekkor sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, átkeverjük, és felöntjük kb 2 dl vízzel. Ebben pároljuk, amíg omlós nem lesz. (Forrástól számítva kb. 30-40 perc.) Tejfölös habarással besűrítjük. Kb. 1 dl tejföl, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt.
Egy bögre rizst (3 dl) átmossuk, és 6 dl sós vízben megfőzzük. Egy csipet lestyánnal még ízletesebbre fő meg.
A zöldbabot enyhén sózott vízben megfőzzük. Kb. 20-25 perc. Egy csipet lestyánnal itt sem lőhetünk mellé :)
Amikor minden megfőtt, akkor vajjal kikent jénaiba rakjuk rétegezve. Zöldbab, rizs, hús, rizs, zöldbab, tejföl, reszelt sajt.
Sütőben sütjük 200 fokon, amíg a sajt kicsit megpirul.
Sütés hőfoka: 200 °C
Sütés ideje: 20 perc