, 2022/7/6

Nem tudom van-e egyébként valaki, aki nem szereti a klasszikus meggyes vagy éppen az almás pitét, de az biztos, hogy mi odáig vagyunk értük.

sour cherry pie

Semmi flanc, csak omlós pitetészta és egy nagy adag kicsit fűszeres meggyréteg. Kb. másfél óra alatt elkészül és még a karácsonyi asztalon is elég menőn néz ki, csak dobjatok rá pár rénszarvas-, csillag- vagy fenyőmotívumot ;

Karácsonyi meggyes pite

Hozzávalók

1 db 23 cm átmérőjű piteformához

+

A tésztához

370 g liszt

1 nagy ek porcukor

1 csipet só

170 g hideg vaj

5 - 6 ek víz

A töltelékhez

2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)

1 db tojás

½ db vaníliarúd

1 tk őrölt fahéj

2 ek liszt

4 ek meggylekvár

A kenéshez

1 db tojás

A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, a levét egy fazékba rakjuk, csomómentesre keverjük benne a tojássárgáját, lisztet, meggylekvárt, fahéjat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd beledobjuk a meggyszemeket is.

A tésztát a pihentetés után kicsomagoljuk és 2:1 arányban elosztjuk. A nagyobb részt kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, belerakjuk a formába, lenyomkodjuk a széleit és levágjuk a feleslegesen lelógó részeket. Rakunk bele 2 réteg alufóliát, száraz babot szórunk rá és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig “vakon” sütjük a babbal, utána alufólia és a nehezék nélkül további 6-7 percig.

Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és karácsonyi sütiszaggatóval motívumokat vágunk ki a tésztából. Az elősütött alapra öntjük a meggyes tölteléket, erre rárakjuk a kiszúrt formákat, lekenjük kevés tojással és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre, amíg aranybarna lesz a süti teteje.

Bögrés meggyes süti

Hozzávalók

2bögreliszt

1csomsütőpor

1bögrecukor

1dbtojás

1bögretej

0.5bögreétolaj

60dkgmeggy

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a tojással, a tejjel és az étolajjal. A tésztát kiolajozott, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe töltjük.

A kimagozott meggyet lisztben megforgatjuk, majd megszórjuk vele a tésztát.

165 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.

Egyszerű meggyes pite

Hozzávalók

30 dkg finomliszt

4 db tojás

10 dkg vaj (vagy margarin)

20 dkg cukor

1 dl tej

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

50 dkg meggy (lehet befőtt is, ízlés szerinti mennyiségben)

Elkészítés

A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal (vagy margarinnal) habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük.

A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük.

A tésztát kikent, kilisztezett magas szélű tepsibe öntjük, majd rászórjuk a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőbe téve, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük.

Sütés hőfoka: 180 °C

Sütés módja: alul-felül sütés

Tepsi mérete: 30×20×6

Sütés ideje: 45 perc