, 2022/7/6
Nem tudom van-e egyébként valaki, aki nem szereti a klasszikus meggyes vagy éppen az almás pitét, de az biztos, hogy mi odáig vagyunk értük.
Semmi flanc, csak omlós pitetészta és egy nagy adag kicsit fűszeres meggyréteg. Kb. másfél óra alatt elkészül és még a karácsonyi asztalon is elég menőn néz ki, csak dobjatok rá pár rénszarvas-, csillag- vagy fenyőmotívumot ;
Karácsonyi meggyes pite
Hozzávalók
1 db 23 cm átmérőjű piteformához
+
A tésztához
370 g liszt
1 nagy ek porcukor
1 csipet só
170 g hideg vaj
5 - 6 ek víz
A töltelékhez
2 db nagy üveg meggybefőtt (levével együtt)
1 db tojás
½ db vaníliarúd
1 tk őrölt fahéj
2 ek liszt
4 ek meggylekvár
A kenéshez
1 db tojás
A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval, becsomagoljuk fóliába és 1 órára a hűtőbe rakjuk. A töltelékhez a meggyet leszűrjük, a levét egy fazékba rakjuk, csomómentesre keverjük benne a tojássárgáját, lisztet, meggylekvárt, fahéjat, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd beledobjuk a meggyszemeket is.
A tésztát a pihentetés után kicsomagoljuk és 2:1 arányban elosztjuk. A nagyobb részt kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, belerakjuk a formába, lenyomkodjuk a széleit és levágjuk a feleslegesen lelógó részeket. Rakunk bele 2 réteg alufóliát, száraz babot szórunk rá és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 percig “vakon” sütjük a babbal, utána alufólia és a nehezék nélkül további 6-7 percig.
Közben a maradék tésztát kinyújtjuk és karácsonyi sütiszaggatóval motívumokat vágunk ki a tésztából. Az elősütött alapra öntjük a meggyes tölteléket, erre rárakjuk a kiszúrt formákat, lekenjük kevés tojással és visszatoljuk a sütőbe kb. 20 percre, amíg aranybarna lesz a süti teteje.
Bögrés meggyes süti
Hozzávalók
2bögreliszt
1csomsütőpor
1bögrecukor
1dbtojás
1bögretej
0.5bögreétolaj
60dkgmeggy
Elkészítés
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a tojással, a tejjel és az étolajjal. A tésztát kiolajozott, majd zsemlemorzsával megszórt tepsibe töltjük.
A kimagozott meggyet lisztben megforgatjuk, majd megszórjuk vele a tésztát.
165 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
Egyszerű meggyes pite
Hozzávalók
30 dkg finomliszt
4 db tojás
10 dkg vaj (vagy margarin)
20 dkg cukor
1 dl tej
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
50 dkg meggy (lehet befőtt is, ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítés
A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal (vagy margarinnal) habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük.
A tojásfehérjéből csipetnyi só hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük.
A tésztát kikent, kilisztezett magas szélű tepsibe öntjük, majd rászórjuk a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőbe téve, közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük.
Sütés hőfoka: 180 °C
Sütés módja: alul-felül sütés
Tepsi mérete: 30×20×6
Sütés ideje: 45 perc