, 2022/7/6
Ez az egészséges lencsesaláta zöld lencséből, ropogós uborkából, édes piros paprikából, hagymából, fűszernövényekből és egy egyszerű citromos öntetből készül. Tele van ízekkel, és ebédre vagy vacsorára is kedvenc.
A lencsét nagyon könnyű megfőzni, és csodálatosan magába szívja az ízeket, így tökéletes alapja a salátának. Azt is imádom, hogy a lencse mennyire tápláló. Tele van fehérjével, vassal és rostokkal. Ez egy laktató saláta, de a friss zöldségeknek, a fűszernövényeknek és a citromos öntetnek köszönhetően mégis könnyűnek tűnik.
Egyszerű lencsesaláta
Összetevők
A salátához:
1 csésze főzés nélküli zöld lencse, jól leöblítve és átválogatva.
3 csésze víz (vagy zöldségleves)
1 babérlevél
1 angol uborka, apró kockákra vágva
1 piros paprika, szárát eltávolítva, magjaitól megfosztva és apró kockákra vágva.
1/2 kis vöröshagyma, apró kockákra vágva
1/4 csésze apróra vágott olasz petrezselyem
1/4 csésze apróra vágott friss mentalevél
1/3 csésze morzsolt feta sajt, opcionálisan
Az öntethez:
1/4 csésze olívaolaj
2 teáskanál citromhéj
2 evőkanál friss citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál méz vagy tiszta juharszirup
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Kosher só és fekete bors, ízlés szerint
Útmutató
Egy nagy serpenyőben keverjük össze a lencsét, a vizet vagy a húslevest és a babérlevelet. Forraljuk fel közepesen magas hőfokon, majd vegyük alacsonyra a fokozatot, és főzzük 15-20 percig, vagy amíg a lencse megpuhul, de még kissé kemény marad. Ne főzzük túl, különben a lencse pépes lesz.
Amíg a lencse fő, készítsük el az öntetet. Egy kis tálban vagy üvegben keverd össze az olívaolajat, a citromhéjat, a citromlevet, a dijoni mustárt, a mézet vagy juharszirupot, a fokhagymát, a sót és a borsot. Tegyük félre.
Amikor a lencse megfőtt, szűrő segítségével szűrjük le a lencsét. Dobd ki a babérlevelet. Gyorsan öblítsd le hideg vízzel. Tegyük át egy nagy tálba.
Add hozzá az uborkát, a pirospaprikát, a lilahagymát, a petrezselymet, a mentát és a feta sajtot, ha használod. Keverd össze. Locsoljuk meg az öntettel, és forgassuk össze, amíg jól összeáll. Tálaljuk azonnal, vagy hagyjuk állni 30 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Mediterrán lencsesaláta
Mediterrán lencsesaláta párolt zöldségekkel, fetával, kaporral és egyszerű citromos-dijoni vinaigrette-tel. Ez az egészséges lencsesaláta előre elkészíthető és tökéletes hétköznapi ebédekhez, és biztosan jóllaksz.
Összetevők
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 piros paprika, kockára vágva
8 oz. zöldbab vagy spárga, levágva és 1 hüvelykes darabokra vágva
1 csésze felkockázott lilahagyma
1/4 teáskanálnyi só és fekete bors
2 (15 unciás) konzerv lencse, leöblítve, vagy 3 csésze főtt barna vagy zöld lencse.
3/4 csésze morzsolt feta sajt, elosztva
Citromos-dijoni öntet
1/4 csésze extra szűz olívaolaj
3 evőkanál friss citromlé
2 teáskanál dijoni mustár
1/4 teáskanál őrölt kömény
1/4 teáskanálnyi só és fekete bors
1/3 csésze finomra vágott friss kapor, plusz még több a díszítéshez.
Útmutató
Melegítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékleten. Ha felforrósodott, tegye bele a paprikát, a spárgát vagy zöldbabot és a lilahagymát. Főzzük 7-9 percig, amíg megpuhul. Ízesítsük 1/4 teáskanál sóval és fekete borssal; tegyük át egy tálba, hogy kissé kihűljön.
Készítsd el a citromos-dijoni öntetet
Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a citromlevet, a dijoni mustárt, a köményt, a sót és a borsot; habverővel keverd össze. Keverd bele a friss kaprot.
A saláta összeállítása
Tegyük a lencsét egy nagy tálba. Adjuk hozzá a megpárolt zöldségeket, az öntetet és 1/2 csésze fetát; jól forgassuk össze. Tetszés szerint díszítsük a maradék 1/4 csésze fetával és extra friss kaporral. Melegen, hűtve vagy szobahőmérséklethez közelebb tálaljuk.