, 2022/7/1
Mindig is el akartam kérni anya receptjét ehhez a csodálatos és egyszerű húsgombócleveshez. Évek óta készíti. Mivel annyira szeretem a húsgombócokat, rengeteget teszünk belőlük ebbe a levesbe (2 kiló!!). Használhatsz 1 fontot is, és a fűszerezést ennek megfelelően módosíthatod, de miért?
Anyukámmal együtt készítettük ezt a konyhájában. Imádok anyával főzni. Mindig olyan sokat tanulok. Mindenki imádta ezt a levest, és néhány óra elteltével kevesebb, mint a fele maradt. Én magam két tálnyit ettem le, és a fiamnak is ízlett. Biztos, hogy ez egy győztes!
Anya húsgombóc leves receptje
Hozzávalók anyu húsgombócleveséhez:
15 csésze víz
1 evőkanál só
6-8 közepes burgonya, felkockázva
3 közepes sárgarépa, vékonyan felszeletelve
1/2 csésze tészta (opcionális)
1/2 hagyma, apró kockákra vágva
2 nagy zellerszár, apró kockákra vágva
3 evőkanál repceolaj
1 nagy tojás, enyhén felvert (nem kötelező)
2 evőkanál kapor, friss vagy fagyasztott
Frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a húskeverékhez:
2 font darált sertéshús
1 teáskanál Mrs. Dash eredeti vagy Mrs. Dash fokhagymás fűszerezés
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 teáskanál só
1 nagy tojás
1/2 hagyma, apró kockákra vágva
Így készítsd el a legjobb húsgombóclevest:
1. Adjunk 15 csésze vizet egy nagy leveses fazékba magas hőfokon. Adjunk a leveses fazékba 1 evőkanál sót és az összes feldarabolt burgonyát.
A burgonyát egy vágódeszkán négyzetekre vágják.
2. Forraljuk fel, és főzzük 10 percig. Közben szeletelje fel a sárgarépát, és dobja a leveses fazékba.
A karikára vágott sárgarépát vágódeszkára helyezzük.
3. Adjunk a leveses fazékba 1/2 csésze 1/2″-es vékony spagettidarabokat, vagy bármilyen tésztát, amit csak akarunk. A tészta opcionális, de én mindig is szerettem, ha anya azt is adott a levesekhez.
4. Vágd fel a hagymát (1/2 a húsos keverékbe, 1/2 pedig a levesbe kerül a 7. lépésben).
5. Tedd a darált sertéshúst egy nagy tálba (A bolti darált sertéshús is működik. Én a saját sertéshúsomat a nagy daráló lyukain daráltam). Adjunk hozzá 1/2 apróra vágott hagymát, 1 teáskanál Mrs. Dash-t, 1/2 teáskanál frissen őrölt fekete borsot, 2 teáskanál sót és 1 tojást. Keverd jól össze.
6. Készítsünk húsgombócokat úgy, hogy a kezünkben meghempergetjük őket. Nem kell tökéletesnek lenniük, csak kerekdednek. Dobd őket a fazékba, ahogy készíted őket. A húsgombócok készítéséhez vegyél fel egy segítőt, hogy felélénkítsd (és felgyorsítsd) a dolgokat. Főzzük legalább 10 percig, vagy amíg a húsgombócok átsülnek és a tetejükön úsznak.
7. Közben melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes/magas hőfokon. Adjunk hozzá 3 evőkanál repceolajat, a finomra vágott zellert és hagymát. Általában nem szeretem a zellert a levesekben, de a párolás fokozza a leves ízét anélkül, hogy túlságosan zelleres lenne. Pároljuk puhára és aranyszínűre. Adjuk hozzá a fazékhoz.
8. Adj hozzá 1 felvert tojást a leveses fazékhoz, miközben folyamatosan kevergeted, hogy ne legyen csomós a tojás. Ha nem szereted a tojást, elhagyhatod (a levesnek nem fog hiányozni).
9. Adjunk hozzá 2 evőkanál kaprot. Ezután adjunk hozzá még Mrs. Dash-t és borsot ízlés szerint (anya a végén kb. 1/2 teáskanál dash-t és 1/4 teáskanál borsot adott hozzá).
Olasz húsgombócleves
Ez az olasz húsgombócleves zsenge marhahúsgombócokból, zöldségekből és tésztából áll, mindez egy gazdag paradicsomlevesben párolva. Egy egyszerű vacsoraváltozat, amely tökéletes egy zsúfolt hétköznap estére!
Kurzus Leves
Elkészítési idő 20 perc
Főzési idő 35 perc
Teljes idő 55 perc
Hozzávalók
A húsgombócokhoz
1 font darált marhahús Én 90%-os soványságot használok
1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
1 teáskanál szárított olasz fűszer
1/2 teáskanál szárított petrezselyem
1 tojás
1/3 csésze parmezán sajt finomra reszelve
1/3 csésze olasz zsemlemorzsa
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
főzőspray
A leveshez
2 teáskanál olívaolaj
1/2 csésze finomra vágott hagyma
2 szár zeller szeletelve
2 sárgarépa meghámozva és felkockázva
15 unciás doboz zúzott paradicsom, nem lecsöpögtetve
16 uncia paradicsomszósz
6 csésze marhahúsleves
1 teáskanál szárított olasz fűszer
só és bors ízlés szerint
3/4 csésze száraz rövid tészta, például ditalini
2 evőkanál friss petrezselyem apróra vágva
parmezán sajt a tálaláshoz opcionális
Útmutató
Melegítsd elő a grillsütőt.
A húsgombócokhoz: tedd az összes húsgombóc hozzávalót egy nagy tálba. Keverd össze egy nagy kanállal, vagy használd a kezed, hogy minden hozzávalót összekeverj. Ha szükséges, adhatsz hozzá néhány teáskanál vizet, hogy megkönnyítsd a folyamatot.
Formázz a húskeverékből kis golyókat (1/2 hüvelyk és 3/4 hüvelyk közötti méretben). Helyezd egy sütőspray-vel bélelt tepsire. Kend be a húsgombócok tetejét főzőspray-vel.
Süsd 8-10 percig, amíg a húsgombócok enyhén megbarnulnak.
Amíg a húsgombócok sülnek, egy nagy fazékban közepes lángon melegítsd fel az olívaolajat. Add hozzá a hagymát, a zellert és a sárgarépát.
Főzzük a zöldségeket 4-5 percig. Add hozzá a zúzott paradicsomot, a paradicsomszószt, a marhahúslevest, az olasz fűszereket, a sót és a borsot.
Forraljuk fel egy kis lángon. Add a húsgombócokat és a tésztát a leveshez. Párold 10 percig, vagy amíg a tészta és a zöldségek megpuhulnak.
A tetejére petrezselyemzöldet szórj. Tálald parmezán sajttal, ha kívánod.