, 2022/6/27

Már évek óta "ismert" vagyok a házi készítésű mályvacukromról, és a házi készítésű mézes-vaníliás mályvacukrom az egyik oka ennek. Általában minden karácsonykor készítek pillecukrot, és a szokásos karácsonyi süticsomagommal együtt küldöm el a barátoknak és a családnak.

ihomemade honey vanilla marshmallows

Szeretem az ilyen tudományos, kocka kajás dolgokat. Szerintem a boltban vásárolt mályvacukor olyan ízetlen és íztelen, és egyszer kipróbáltam egy kávézóban egy házi készítésű mályvacukrot, és ki akartam próbálni magam. Ezt az epizódot látva kaptam önbizalmat, hogy elkészítsem őket.

Összetevők

3 csomag ízesítetlen zselatin (21 gramm - minden csomag 7 gramm zselatin)

1 csésze jéghideg víz (250 ml)

1 köbcenti bio kristálycukor (200 gramm)

1 cs bio méz (250 ml)

¼ teáskanál só

1 evőkanál bourbon vaníliakivonat

½ csésze porcukor (porcukor)

főzőspray (olívaolaj vagy napraforgóolaj spray)

Utasítások

Kenj be egy 9x13-as tepsit főzőspray-vel, és porcukorral bőségesen porcukrozd be, tedd félre.

Egy botmixer táljában keverd össze a zselatint ½ csésze hideg vízzel, és helyezd be a habverő tartozékot.

Egy magas falú, 4-6 qt méretű mártásos serpenyőben keverjük össze a másik ½ ek vizet, a cukrot, a mézet és a sót.

Keverd össze, és csíptessen fel egy cukorka hőmérőt az oldalára.

Közepes lángon keverd, amíg a cukor feloldódik, majd hagyd melegedni, amíg a keverék eléri a 240 fokot, és óvatosan figyelj, hogy ne forrjon fel.

Amint a keverék majdnem eléri a 240 fokot, indítsd el a keverőt alacsony fokozaton, hogy a zselatint feldarabolja, és amint a cukorszirup elérte a 240 fokot, vedd le a tűzről, és lassan öntsd a keverőbe, vigyázva, hogy ne fröcsköljön

Amint az összes mézszirup belekerült, lassan emeld a sebességet magasra, és addig verd, amíg a keverék nagyon sűrű és fehér lesz, és a keverőtál langyos tapintású lesz, kb. 12 percig.

Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, és még 1-2 percig verjük habverővel.

A mályvacukrot zsírozott szilikon spatula segítségével gyorsan oszlassuk el az előkészített tepsiben.

Ragadós, ezért igyekezzünk a keverőtál és a habverő oldalát minél jobban kikaparni, és a keveréket a serpenyőben elsimítani, hogy egyenletes legyen.

Porcukorral ismét bőségesen porcukrozd be, és hagyd megszáradni legalább 4 órától egy éjszakán át.

Ha megszáradt, vegyük ki a mályvacukros lapot a serpenyőből egy vágódeszkára.

Zsírozott késsel vagy pizzavágóval szeleteljük fel a lapot csíkokra, majd négyzetekre, és a vágott részeket porcukorral hintjük be.

A mályvacukor légmentesen lezárt tárolóban, szobahőmérsékleten akár két hétig is eltartható. A fagyasztóban is jól eltartható.