, 2022/6/27
Azt mondják, hogy akkor tökéletes a grízgaluska, ha nem túl kemény, de nem is esik szét, ha hozzáérsz a kanálla. A megfelelő állagot persze nem egyszerű elérni, de ezzel az alaprecepttel plusz a két apró trükkel biztosan sikerülni fog!
Ha azt szeretnéd, hogy a grízgaluskád tökéletes legyen, akkor mutatunk két szuper trükköt, melynek segítségével garantált a remegős állag és az extra ízletes levesbetét.
Hozzávalók:
1 db tojás
só
3 ek olaj
6 ek búzadara
bors
szerecsendió
petrezselyem
2 db erőleveskocka
Elkészítése:
1. A grízgaluska elkészítéséhez a tojást és a sót villával felverjük.
2. Hozzáadjuk az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverjük, és minimum fél órát a hűtőben pihentetjük.
3. Közben 1 liter vizet felforralunk, az erőleves kockákat feloldjuk benne – vagy, ha van a kész alaplevet -, és lassú tűzön felforraljuk. Ezt követően teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat.
4. A levesbetét akkor készült el, ha az összes galuska feljött a víz felszínére, és innen számítva még további 5 percig főztük.
5. A grízgaluskát tányérra szedjük, leves mellé kínáljuk.
TIPP: A daragaluska tésztájába mindig tegyünk egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, „remegősebb” lesz!
TIPP: Ha igazán finom grízgaluskát akarunk készíteni, akkor előző nap főzzük meg a húslevest. Ha kihűlt, tegyük az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt szedjük le a tetejéről a zsírt, és használjuk azt zsiradéknak a galuskához. Így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.
Grízgaluska leves zöldségekkel
Hozzávalók
A leveshez
1 közepes fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
2 szál petrezselyem
1 kis db zeller
1 kk fekete bors (őrölt)
1 teáskanál petrezselyem (szárított)
2 dkg zeller (szárított)
só ízlés szerint
2 ek napraforgó olaj
A galuskához
2 db tojás
6 evőkanál búzadara
1 ek sertészsír
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
A hagymát felkockázzuk, kevés vízben és zsiradékban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségféléket, melyeket előtte feldaraboltunk. Fedő alatt pároljuk egy picit.
Felöntjük vízzel, fűszerezzük.
Közben elkészítjük a galuskát. A hozzávalókat egy tálban villával összekavarjuk, és betesszük a hűtőbe míg nincs rá szükség.
Ha a zöldségek megfőttek, akkor hozzáadjuk a galuskákat. Felforraljuk a levest, és evőkanállal beleszaggatjuk a levesbe. 2-3 perc alatt megfő a galuska, aztán ajánlatos főzés után fedő alatt hagyni fogyasztásig, hogy megdagadjanak picit.