, 2022/6/27

Azt mondják, hogy akkor tökéletes a grízgaluska, ha nem túl kemény, de nem is esik szét, ha hozzáérsz a kanálla. A megfelelő állagot persze nem egyszerű elérni, de ezzel az alaprecepttel plusz a két apró trükkel biztosan sikerülni fog!

grisgaluska

Ha azt szeretnéd, hogy a grízgaluskád tökéletes legyen, akkor mutatunk két szuper trükköt, melynek segítségével garantált a remegős állag és az extra ízletes levesbetét.

Hozzávalók:

1 db tojás

3 ek olaj

6 ek búzadara

bors

szerecsendió

petrezselyem

2 db erőleveskocka

Elkészítése:

1. A grízgaluska elkészítéséhez a tojást és a sót villával felverjük.

2. Hozzáadjuk az olajat, a grízt és a fűszereket. Jól összekeverjük, és minimum fél órát a hűtőben pihentetjük.

3. Közben 1 liter vizet felforralunk, az erőleves kockákat feloldjuk benne – vagy, ha van a kész alaplevet -, és lassú tűzön felforraljuk. Ezt követően teáskanállal beleszaggatjuk a galuskákat.

4. A levesbetét akkor készült el, ha az összes galuska feljött a víz felszínére, és innen számítva még további 5 percig főztük.

5. A grízgaluskát tányérra szedjük, leves mellé kínáljuk.

TIPP: A daragaluska tésztájába mindig tegyünk egy gondolatnyi sütőport. Így sokkal finomabb, „remegősebb” lesz!

TIPP: Ha igazán finom grízgaluskát akarunk készíteni, akkor előző nap főzzük meg a húslevest. Ha kihűlt, tegyük az átszűrt levest a hűtőbe. Másnap tálalás előtt szedjük le a tetejéről a zsírt, és használjuk azt zsiradéknak a galuskához. Így benne lesz a leves finom íze is, ráadásul a leves sem lesz zsíros.

Grízgaluska leves zöldségekkel

Hozzávalók

A leveshez

1 közepes fej vöröshagyma

3 db sárgarépa

2 szál petrezselyem

1 kis db zeller

1 kk fekete bors (őrölt)

1 teáskanál petrezselyem (szárított)

2 dkg zeller (szárított)

só ízlés szerint

2 ek napraforgó olaj

A galuskához

2 db tojás

6 evőkanál búzadara

1 ek sertészsír

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés

A leveshez

A hagymát felkockázzuk, kevés vízben és zsiradékban megpároljuk. Hozzáadjuk a zöldségféléket, melyeket előtte feldaraboltunk. Fedő alatt pároljuk egy picit.

Felöntjük vízzel, fűszerezzük.

Közben elkészítjük a galuskát. A hozzávalókat egy tálban villával összekavarjuk, és betesszük a hűtőbe míg nincs rá szükség.

Ha a zöldségek megfőttek, akkor hozzáadjuk a galuskákat. Felforraljuk a levest, és evőkanállal beleszaggatjuk a levesbe. 2-3 perc alatt megfő a galuska, aztán ajánlatos főzés után fedő alatt hagyni fogyasztásig, hogy megdagadjanak picit.