, 2022/7/2
Készíts csokoládés muffinokat hétvégi sütési projektként a gyerekekkel. Ezek a családbarát falatkák tökéletesek egy csésze kávé mellé, és ha akarod, megduplázhatod a csokoládét csokidarabkák hozzáadásával.
Ha szereted a csokis muffinokat, megőrülsz ezekért az extra gazdag csokis muffinokért! Ezek a muffinok olyan intenzíven csokoládésak, természetes kakaóporral és vaníliával készülnek, és minden falatjuk tele van csokoládéforgáccsal. Ez a recept nagyon könnyű és egyszerű hozzávalókat használ (a fontos megjegyzések és helyettesítésekért lásd az alábbi listámat), és napokig eláll, így egész héten reggelire vagy uzsonnára fogyaszthatod őket, hiszen ki tudna ellenállni a csokoládénak reggelire?
Összetevők
2 nagy tojás
3/4 csésze tejföl (170g)
1/2 csésze tej (120ml)
2 teáskanál vaníliakivonat (10ml)
1-3/4 csésze liszt (210g)
2/3 csésze cukrozatlan kakaópor (60g)
1 csésze kristálycukor (200g)
1 1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teáskanál só
2 csésze félédes csokoládédarabkák
1/2 csésze növényi olaj (120 ml)
Útmutató
Melegítsük elő a sütőt 425 F-ra, és béleljünk ki egy muffinformát papírokkal.
Szitáljuk a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a cukrot egy nagy tálba. Keverjük össze, és tegyük félre.
Egy külön tálban keverd össze a tojásokat, a vaníliát, a növényi olajat, a tejfölt és a tejet, majd keverd össze.
Tegyünk félre körülbelül 1/3 csésze csokoládéforgácsot a muffinok tetejére.
Öntsd a nedveset a szárazhoz, és egy spatula segítségével hajtsa össze, addig keverd, amíg majdnem össze nem áll. Szórd bele a maradék csokoládéforgácsot, és keverd addig, amíg a tészta éppen csak összeáll, és a csokoládéforgács is eloszlik benne.
Töltsd meg a muffinpapírokat a tetejéig, és szórd meg a félretett csokoládéforgácsokkal. Süsd 425 F-on 6 percig, majd csökkentsd 350 F-ra, és folytasd a sütést kb. 14 percig, vagy amíg a közepük meg nem szilárdul, és a közepükbe szúrt fogpiszkáló vagy nyárs tisztán nem jön ki.
Dupla csokoládé muffinok
Hozzávalók
2 csésze (250g) liszt (kanál és simára simított liszt)
1 csésze (200 g) kristálycukor
1/2 csésze (41g) cukrozatlan természetes kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
1 és 3/4 csésze (315g) félédes csokoládéforgács
2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
3/4 csésze (185g) teljes zsírtartalmú tejföl vagy natúr joghurt, szobahőmérsékleten
1/2 csésze (120 ml) növényi olaj*
1/2 csésze (120 ml) teljes tej, szobahőmérsékleten
1 és fél teáskanál tiszta vaníliakivonat
Útmutató
Melegítsük elő a sütőt 218 °C-ra (425 °F). Fújjunk be egy 12-es muffinformát tapadásmentes spray-vel, vagy használjunk muffinformákat. Ez a recept körülbelül 14 muffint ad, ezért készítsen el egy második muffinformát ugyanígy, vagy süsse több részletben, és a maradék tésztát szobahőmérsékleten tegye félre, amikor az első adag elkészül.
Keverd össze a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sót és a csokoládéforgácsot egy nagy tálban. Tegyük félre.
Keverd össze a tojásokat, a tejfölt, az olajat, a tejet és a vaníliakivonatot. Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és egy gumispatulával vagy fakanállal hajtsuk össze, amíg teljesen összeáll. (A tészta elég sűrű, ezért a habverő helyett a spatulát vagy a kanalat ajánlom.) Kerülje a túlkeverést. A tészta sűrű és ragacsos lesz.
Kanalazzuk a tésztát a linzerekbe, egészen a tetejéig megtöltve azokat. Süssük 5 percig 425°F-on, majd a muffinokat a sütőben tartva csökkentsük a sütő hőmérsékletét 350°F-ra (177°C). Süssük további 15-16 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán nem jön ki. A muffinok teljes sütési ideje a sütőben körülbelül 20-21 perc, plusz-mínusz. (Mini muffinok esetén a sütés teljes ideje alatt 13-14 percig süssük 350°F (177°C) hőmérsékleten).
Hűtsük a muffinokat 10 percig a tepsiben, majd tegyük át egy rácsra, amíg készen nem állunk az evésre.
Fedjük le a maradék muffinokat, és szobahőmérsékleten 5 napig, vagy hűtőszekrényben 1 hétig tároljuk.