, 2022/7/5

Csikós tokány recept szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

foal sturgeon

Az elkészítésének titka, hogy hagyjuk a húst rendesen megpuhulni, s egy gyakran használt fűszert kihagyunk, hogy a többi íz érvényesülni tudjon.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csikós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Csikós tokány recept

A szalonna zsírját a lábosban kisütjük, majd hozzá tesszük a hagymát, hogy az is megpiruljon. E tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, majd a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, majd a csíkokra vágott sertéshúst hozzáadva visszatesszük a tűzre. Amikor a húscsíkok megpirultak, kevés vizet adunk hozzá, illetve a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk durván egy órán keresztül, pótolva az elforrt vizet. Majd amikor a hús már kezd puhulni, egy tejfölös-lisztes habarással besűrítjük.

A recept hozzávalói

10 dkg szalonna

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 dkg fűszerpaprika

70 dkg sertéshús

víz

3 darab paradicsom

4 darab paprika

só (ízlés szerint)

bors (ízlés szerint)

2 dl tejföl

1 evőkanál liszt

Az elkészítés lépései (részletesen)

Hozzávalók előkészítése

A szalonnát összevágjuk kicsi darabokra

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.

A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)

A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.

A tokány elkészítése

A szalonnát tegyük bele a lábosba, és közepes lángon süssük ki a zsírját.

Majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, s süssük át üvegesre.

A tűzről levéve adjuk hozzá a fokhagymát, s keverjük át alaposan (hogy a fokhagyma illata megjelenjen)

Majd adjuk hozzá a pirospaprikát, hogy egy picit az is megpiruljon.

Ezután adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a sertéshús ki nem fehéredik.

Ekkor öntsünk alá kb. egy deci vizet, a felaprított paradicsomot és paprikát.

Fedő alatt pároljuk az egészet durván egy órán keresztül, időnként megkeverve, pótolva az elforrt vizet.

Tejfölös habarás elkészítése

Amikor a hús kezd megpuhulni, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.

A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.

Majd az egészet hozzáöntjük a tokányhoz, alaposan elkeverve benne.

Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.

Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.

Tippek és tanácsok a csikós tokány elkészítéséhez

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a csikós sertéstokányhoz őröltborsot vagy akár piros aranyat is. Illetve az egyik paprikát, amit a hús főzésekor teszünk bele, kicserélhetjük valami csípős fajtájúra.

Tipp3: Ha kicsit különlegesebb, lágyabb ízvilágra vágyunk, őrölt fekete bors helyett használhatunk akár fehér vagy tarka borsot is.

Tipp4: A szalonna helyett használhatunk akár császárszalonnát is. De ne próbáljuk meg a disznózsírt növényi olajjal helyettesíteni, mert attól az étel karaktere nagyon meg fog változni, hasonlóan a krumplis tésztához.

Tipp5: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.

Tipp6: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet a képen szereplő makaróni tészta helyett választhatunk akár kagylótésztát, szélesmetéltet, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Jó étvágyat a csikós tokányhoz!