, 2022/7/5
Csikós tokány recept szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Az elkészítésének titka, hogy hagyjuk a húst rendesen megpuhulni, s egy gyakran használt fűszert kihagyunk, hogy a többi íz érvényesülni tudjon.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csikós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csikós tokány recept
A szalonna zsírját a lábosban kisütjük, majd hozzá tesszük a hagymát, hogy az is megpiruljon. E tűzről lehúzva hozzáadjuk a fokhagymát, majd a pirospaprikát. Jól átkeverjük az egészet, majd a csíkokra vágott sertéshúst hozzáadva visszatesszük a tűzre. Amikor a húscsíkok megpirultak, kevés vizet adunk hozzá, illetve a felaprított paradicsomot és paprikát. Fedő alatt pároljuk durván egy órán keresztül, pótolva az elforrt vizet. Majd amikor a hús már kezd puhulni, egy tejfölös-lisztes habarással besűrítjük.
A recept hozzávalói
10 dkg szalonna
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dkg fűszerpaprika
70 dkg sertéshús
víz
3 darab paradicsom
4 darab paprika
só (ízlés szerint)
bors (ízlés szerint)
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
Hozzávalók előkészítése
A szalonnát összevágjuk kicsi darabokra
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
A sertéshúst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
A tokány elkészítése
A szalonnát tegyük bele a lábosba, és közepes lángon süssük ki a zsírját.
Majd adjuk hozzá a felkockázott hagymát, s süssük át üvegesre.
A tűzről levéve adjuk hozzá a fokhagymát, s keverjük át alaposan (hogy a fokhagyma illata megjelenjen)
Majd adjuk hozzá a pirospaprikát, hogy egy picit az is megpiruljon.
Ezután adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a sertéshús ki nem fehéredik.
Ekkor öntsünk alá kb. egy deci vizet, a felaprított paradicsomot és paprikát.
Fedő alatt pároljuk az egészet durván egy órán keresztül, időnként megkeverve, pótolva az elforrt vizet.
Tejfölös habarás elkészítése
Amikor a hús kezd megpuhulni, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
A tokány főzővízéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
Majd az egészet hozzáöntjük a tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.
Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a csikós tokány elkészítéséhez
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a csikós sertéstokányhoz őröltborsot vagy akár piros aranyat is. Illetve az egyik paprikát, amit a hús főzésekor teszünk bele, kicserélhetjük valami csípős fajtájúra.
Tipp3: Ha kicsit különlegesebb, lágyabb ízvilágra vágyunk, őrölt fekete bors helyett használhatunk akár fehér vagy tarka borsot is.
Tipp4: A szalonna helyett használhatunk akár császárszalonnát is. De ne próbáljuk meg a disznózsírt növényi olajjal helyettesíteni, mert attól az étel karaktere nagyon meg fog változni, hasonlóan a krumplis tésztához.
Tipp5: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.
Tipp6: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet a képen szereplő makaróni tészta helyett választhatunk akár kagylótésztát, szélesmetéltet, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
Jó étvágyat a csikós tokányhoz!