, 2023/1/5

A zacusca egy román zöldségkrém, amely elsősorban sült padlizsánból és pirospaprikából készül. Kenyérre kenve, de húsok mellé is szívesen tálalják. Ismerd meg az elkészítését.

 Zacusca recept

Ha rajong a sült paprikáért és a sült padlizsánért, akkor garantáltan rajongani fog ezért a receptért, amely a kettő kombinációja. Ez egy klasszikus, Romániában népszerű, helyi alapanyagokat hangsúlyozó recept, és bár kenhető ételként jellemzik, ennél sokkal sokoldalúbb. Használtam már tésztaszószként és mártogatósként is bagel chipshez. Annyi mindent lehet csinálni ezzel a recepttel, ha egyszer rászánjuk magunkat.

Mi az a Zacusca?

A zacusca egy zöldségkrém, amely elsősorban sült padlizsánból és pirospaprikából készül, bár a többi lehetséges változó összetevő között hagymát, paradicsomot, olajat és fűszereket is tartalmaz, főzőtől függően. Romániai padlizsán- és paprikakrémnek tartják, bár mártásként vagy salsaként is jellemezhető. A kenőcs nagyon hasonlít az Ajvarhoz, a népszerű szerbiai sült paprika- és padlizsánmártáshoz.

A felhasznált paprikát gogosari paprikának nevezik (a Capsicum annuum fajtája), amelyet a nagy, kerek, mélyvörös színű hüvelyek jellemeznek. A paprika fala vastag és húsos, íze édes. Romániában már száz éve termesztik őket.

Használhatunk piros paprikát, ahogyan én is tettem ehhez a recepthez, bár a nagy paprikapaprikák is nagyszerűek. A zacusca bármilyen vastagabb falú, bármilyen csípősségű pirospaprikával elkészíthető, így aszerint válasszon, hogy mit szeretne és milyen paprika áll rendelkezésre.

A zacusca általában nagy tételben készül a bőséges termés után, majd konzervbe vagy befőttesüvegbe teszik tartósításra, így a családok egész évben élvezhetik.

Beszéljünk arról, hogyan készítjük a zacuscát, jó?

A Zacusca elkészítéséhez szükséges összetevők

Íme, mire lesz szükséged ahhoz, hogy otthon elkészíthesd a zacuscát:

2 közepes padlizsán (más néven padlizsán)

4 nagy piros paprika

1 evőkanál olívaolaj

1 közepes fehér hagyma, apróra vágva

2 jalapeno paprika (opcionális, vagy használjon egy vagy 2 serrano paprikát a csípősebb változathoz).

1 font friss paradicsom, kockára vágva (a paradicsomkonzerv is jó, vagy akár a paradicsomszósz is)

½ csésze napraforgóolaj (használhat olívaolajat vagy más növényi olajat is).

1 babérlevél

1 evőkanál méz (nem kötelező)

Só és bors ízlés szerint (én kb. 1 teáskanálnyit használok).

Hogyan készítsünk zacuskát - A recept módszere

Először is szurkáljuk meg a padlizsán húsát több helyen egy késsel (ez lehetővé teszi, hogy a gőz távozzon a főzés során). Távolítsuk el a paprikák szárát, és magozzuk ki őket. Hosszában vágjuk őket félbe.

Ez egy népszerű konzervipari recept.

A GRILLÁZÁSHOZ: Melegítsük fel a grillt közepes hőfokra, és enyhén olajozzuk meg a rácsot. Tegye a padlizsánt és a paprikát (héjával felfelé) a rácsra, és zárja le a fedelet. Grillezze 20 percig, vagy amíg a paprika héja felhólyagosodik és elszenesedik.

Távolítsd el őket. Folytasd a padlizsán grillezését, néhány percenként megfordítva, hogy a héj egyenletesen elszenesedjen, és a hús megpuhuljon, még kb. 20 percig. Láthatod, hogy a padlizsán héja besötétedett, és készen áll arra, hogy levedd a grillről.

Vedd le a tűzről.

SÜTÉS: Helyezd a padlizsánt és a piros paprikát egy nagy, fóliával bélelt sütőlapra. Melegítsd fel a sütőt 400 fokra, és süsd a padlizsánt és a paprikát 20 percig, amíg a paprika héja elszenesedik és felpezsdül. Vedd ki a paprikákat, és fordítsd meg a padlizsánokat. Folytasd a sütést, amíg a padlizsánok megpuhulnak és megfeketednek, további 20-25 percig. Vedd le a tűzről.

Amikor a paprika és a padlizsán elkészült, távolítsd el a paprika héját, és dobd el. Tedd őket egyelőre lefedve félre. A padlizsán húsát kivájjuk, a héját pedig kidobjuk. Tegyük a padlizsánhúst egy szűrőbe, és szórjuk meg sóval. Hagyjuk a folyadékot 1 órán át lecsöpögni.

A zacusa hozzávalói konyhai robotgépben, feldolgozásra készen

Add a lecsöpögtetett padlizsánt és a chilipaprikát egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és dolgozd darabosra.

Az élelmiszer-feldolgozóban feldolgozott zacusca, főzésre készen

Hevítsünk fel 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és adjuk hozzá a hagymát és a jalapeno paprikát (és/vagy serrano paprikát, ha használunk). Főzzük 5 percig kevergetve, amíg minden megpuhul.

Add hozzá a feldolgozott padlizsánt és pirospaprikát, a friss vagy konzerv paradicsomot, a napraforgóolajat, a mézet (ha használ), valamint sót és borsot. Gyorsan forraljuk fel, majd csökkentsük a hőfokot. Párold legalább 30 percig, vagy amíg minden szétesik, és az általad kívánt vastagságú, sűrűbb krémmé áll össze. Én 60-90 percig szeretem párolni, hogy még több ízt fejlesszen ki. Ha túlságosan kiszárad, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet.

Távolítsd el a babérlevelet, és állítsd be a sót és a borsot.

A zacuscát azonnal tálalhatd, vagy hagyhatod egy kicsit kihűlni, és lezárt edényekben tárolhatja a hűtőszekrényben. Az ízek idővel összeolvadnak és kifejlődnek, ezért általában jobb várni.

De adok egy másik receptet is amit érdemes kipróbálni

Hozzávalók

5 kg paprika ,ennek fele legyen piros

1 kg hagyma

1 l paradicsomlé

fél kg bab

1 kg padlizsán

só, boes, babérlevél kis vegeta

1 l olaj

Elkészítés

A paprikát ledaráljuk, a hagymát felapritjuk és az olajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsom levet fűszerezzük és főzzük.

a babot érdemes előző este megfőzni. hogy legyen ideje kihűlni.

A padlizsánt megsütjük a héjját eltávolitjuk.Ha kihűlt össze törjük.

A babot ledaráljuk.

Amikor a paprika már megpuhult hozzáadjuk a babot és padlizsánt tovább főzzük kevergetve amig jól összevegyűl és minden megfőtt benne.

Üvegekbe rakva dunsztoljuk amig kihűllnek és egész télen felhasználható.